Azi începe Festivalul de Satiră şi Umor “Mărul de Aur” şi, spre mulţumirea directorului Alexandru Câţcăuan, evenimentul se bucură în sfârşit de susţinerea şi recunoaşterea pe care le merită. “Am ajuns la ediţia jubiliară cu numărul 30, cea mai consistent susţinută ediţie din punct de vedere financiar” a recunoscut directorul pentru Bistriţeanul.ro.
După ce a împlinit în martie 60 de ani, directorul Festivalului Internaţional de Satiră şi Umor “Mărul de aur” Alexandru Câţcăuan – trăieşte azi bucuria de a ajunge la ediţia 30 cu evenimentul lăsat de izbelişte în anii 90.
“Prima ediţie a Mărului de Aur s-a desfăşurat în 1983, dar după Revoluţia din ’89 s-a renunţat la acest eveniment, din lipsă de fonduri. Din 1992 am decis că festivalul trebuie să continue şi de atunci până azi s-a desfăşurat în fiecare an. Trebuie să recunosc că ediţia 30, ediţia acestui an, este cea mai puternic susţinută financiar, şi că, datorită implicării Primăriei, ne-am permis în acest an aproape 100 de invitaţi din ţară şi din străinătate” a povestit Alexandru Câţcăuan pentru Bistriţeanul.ro.
Azi se desfăşoară jurizarea la secţiunea de grafică satirică şi creaţie literară (proză scurtă, fabule sau epigrame), urmând ca deschiderea oficială să aibă loc mâine, de la ora 11.13, la Casa cu Lei, odată cu vernisajul expoziţiilor personale semnate de Ştefan Popa Popas şi Lucian Dobârtă.
Din programul festivalului nu lipseşte dezbaterea publică intitulată „Cu seriozitate despre… umor”, desfăşurată, ca de obicei, duminică dimineaţa, la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură din Bistriţa care va găzdui şi un concurs ad hoc de epigrame. Competiţia va avea drept premii produse oferite de Staţiunea Pomicolă – respectiv mere şi ţuică.
Tot sâmbătă, de la ora 16.13, la Casa de Cultură a Sindicatelor, începe Concursul de interpretare satirică, prezidat de Dorel Vişan, urmând ca duminică, de la ora 16.13 să aibă loc Gala laureaţilor şi recitalul extraordinar al marelui actor Dorel Vişan şi al invitaţilor săi: Sorin Tănase şi Sebastian Lupu.
Gala va avea loc în Teatrul de vară de lângă Biserica Evanghelică.
Una din surprizele festivalului o reprezintă albumul omagial al evenimentului dar şi revista „Bobârnacul”, fondată de Ioan Luca Caragiale şi preluată, într-o nouă ediţie de Alexandru Misiuga. „Revista a ajuns la numărul 17, am publicat un tiraj mic, de 100 de exemplare, doar pentru a o prezenta în cadrul Festivalului Internaţional de Satiră şi Umor „Mărul de aur” a mai explicat Alexandru Câţcăuan pentru Biastriţeanul.ro.