Are 38 de ani. Acum 4 ani și jumătate a plecat din Bistrița, unde a împărțit dreptatea din postura de judecător la Tribunalul Bistrița, pentru a ocupa un post de șef al Direcției Contencios din Ministerul Justiției, iar cum a ajuns în vârf. Este vorba despre Ovidiu Puțura, recent numit în funcția de secretar de stat în Ministerul Justiţiei.
Propunerea pentru a ocupa funcția actuală i-a venit lui Ovidiu Puțura din partea PNL, întrucât miniștri și secretarii de stat sunt numiți la propunerea partidelor. Nu este însă membru de partid și nici nu a fost niciodata membru vreunui partid, pentru că bistrițeanul este magistrat de carieră. Cu atât mai mult, el nici măcar drepturile electorale nu le are ca altă lume: poate vota, dar nu are voie să candideze, să fie ales sau să-și exprime public preferințele politice.
Ovidiu Puțura spune că, la acest moment, în Ministerul Justiției, cu excepția ministrului, nimeni nu are culoare politică, iar despre ceilalți doi colegi ai săi secretari de stat spune că și ei vin la conducerea instituției ca specialiști, tehnocrați, fiind unul magistrat, iar celălalt din zona personalului asimilat magistraților. Proaspătul secretar de stat spune că numirea sa o consideră ca fiind o consecință firească a muncii sale din cadrul ministerului, declarând ”pe proprie răspundere” că nu este nici prieten, nici fost coleg, nici rudă cu actualul său șef.
Secretarul de stat Ovidiu Puțura, spune, despre veșnicele speculații publice privind imixtiunea politicului în actul de justiție, că, cel puțin în instituția în fruntea căreia a ajuns, nu a existat, în cei 4 ani și jumătate de când este el acolo, nici o urmă de presiune. Bistrițeanul de la Justiție susține că nici în timpul guvernărilor anterioare, iar acum a lui Victor Ponta, premierii în funcție, miniștri sau politicienii de rang înalt nu au încercat sub nici o formă să influențeze în vreun fel sau altul munca oamenilor din instituția care administreaza dreptatea în România sau drumul vreunui dosar important.
Bistrițeanul de la Justiție și-a fixat, pentru mandatul său ca secretar de stat, câteva priorități, despre care spune că îi este imposibil să le ierarhizeze. Tot ce vrea să facă este important, mai ales că își dorește să umble la cauzele problemelor nu doar la rezolvarea lor pe moment.
Judecătorul Ovidiu Puțura își dorește ca ministerul său să treacă cu bine hopul raportului de țară pe justiție, din iulie, dar până la acel moment vrea să repună pe tapet problema restituirii proprietăților, proces actualmente stopat, prin regândirea legislației în domeniu, pentru a găsi un sistem corect de reparație dar în același timp un sistem funcțional și conform CEDO. Un alt punct important pe lista de lucru a lui Ovidiu Puțura este cel care vizează modul de implementare a noului Cod de Procedură Civilă, pentru a evita, pe cât posibil... inevitabilul: o muncă sisifică pentru toți oamenii din sistemul de Justiție, mai ales a magistraților care vor fi nevoiți să lucreze în paralel pe două tipuri de proceduri.
Întrucât știe exact ce se întâmplă în instituțiile subordonate ministerului, dar și în alte instituții cu care a colaborat în ultimii ani, ca judecător de Tribunal, Ovidiu Puțura vrea să-și ajute colegii prin aplicarea unor măsuri de reducere a volumului imens de muncă a acestora. De aceea, bistrițeanul spune că va susține cu tărie soluții pentru a elimina cauzele ce pot fi soluționate fără a se mai ajunge în sala pașilor pierduți, atât prin modificari legislative sau administrative, cât și prin soluții alternative, cum este de exemplu instituția medierii.
Un alt punct important pentru Ovidiu Puțura este cel privind executarea hotărârilor judecătorești, care actualmente creează mari nemulțumiri celor implicați direct și, mai grav, se transformă în cauză de procese nenumărate. De asemenea, ca răspuns la nenumăratele solicitări venite din partea mediului de afaceri, secretarul de stat din Ministerul Justiției și-a propus să readucă pe tapet legislația comercială inclusiv cea privind insolvența, pentru a elimina orice posibilitate a unor investitori abili de a fugi de răspundere în fața creditorilor, fie instituției de stat sau private, aceștia văzându-se în imposibilitatea de a-și recupera propriii bani. Crede că trebuie protejați cei ajunsi în situații juridice dificile, dar nu vrea să-i uite nici pe creditori care, la rândul lor, trebuie sprijiniți și nu atrași și ei în probleme.
Priorități pentru Ovidiu Puțura în fruntea Ministerului Justiției vor fi tot timpul, pentru că, așa cum el însuși spune, munca nu se termină niciodată. Important este, după cum precizează secretarul de stat, să știi să pui ordine în lucruri, să-ți stabilești foarte clar lista de obiective și să înveți să urmezi cursul instituțional pentru atingerea acestora. Lucru pe care el îl impune până și prietenilor sau rudelor sale, pentru că în profesie nu merge cu rezolvarea problemelor ocolind sau sărind etapele firești.