Mai este Pinot Gris la Dumitra?! „Soiul nu a dispărut, au dispărut viile la Dumitra” – ne răspunde răspicat ing. Octavian Harșian, bistrițeanul care și-a propus să repună în valoare viticultura din zona Dumitrei, altădată celebră, acum istorie frumoasă. Anul acesta ar putea ieși prima sticlă de Pinot Gris de Dumitra. După zeci de ani...
Octavian Harșian a fost inginer șef și director la IAS Dumitra timp de 25 de ani. Toată tinerețea a lucrat pe terenurile de acolo și făcut agricultură așa, ca la carte, cum numai atunci s-a mai făcut. A știut cum să-l facă unul dintre IAS-urile de top din țară, să facă profit și rentabilitate, iar mai târziu a asistat la decădere. N-a renunțat la agricultură (pasiunea și meseria sa) după 1990, ba mai mult, a crezut în viitorul ei, iar astăzi prin firma sa practică o agricultură de performanță pe cca. 1000 de hectare în Bistrița-Năsăud. Personal, are însă niște provocări privind agricultura.
La Dumitra se producea cel mai bun vin Pinot Gris din Europa
Una dintre provocări este legată de viticultură și de viile sașilor din zona Dumitrei. Cunoaște toată istoria lor, este absolut fascinat de istoria viticolă a zonei și regretă nespus performanțele IAS-ului de la Dumitra care preluase viile sașilor. Ne-a spus cu tristețe în glas, cum înainte de Revoluție, IAS-ul a avut o producție de 12 tone la hectar într-o plantație de vie, unde primăria după 1990 a împărțit loturi de case și viile au dispărut. În anii dinaintea Revoluției, prin Vinexport Arad, IAS Dumitra exporta vinul făcut și ajungea în multe din țările Europei: Germania, Franța, Austria, Italia. Mai mult, își amintește că unul dintre profesorii săi, academicianul Gherasim Constantinescu, le povestea că în studenția sa, la Montpellier în Franța, s-a discutat mult despre Pinot-ul Gris de Dumitra, decretat cel mai bun vin Pinot Gris din Europa, iar ceea ce îi fascina pe specialiști era, cum acestui soi îi priește atât de bine într-o zonă din Nordul țării, în condiții nespecifice pedo-climatice. A rămas până astăzi o enigmă, iar povestea Pinot Gris-ului de Dumitra a rămas peste ani doar o poveste frumoasă spusă de ing. Harșian oricui e curios să afle istoria viticolă fascinantă de pe Dealurile Dumitrei.
Octavian Harșian repune în valoare viticultura la Dumitra
În urmă cu mulți ani, inginerul Harșian a cumpărat câteva terenuri în zona Dumitrei, iar astăzi cultivă pe ultima parcelă salvată din fostele și faimoasele vii ale sașilor câteva soiuri nobile din care, chiar în această toamnă, va scoate primele butoaie cu vin. „Ce vedeți aici este singurul loc unde a mai rămas teren care se pretează la plantația de vie” – ne spune Octavian Harșian.
Via pe care o întreține la Dumitra se întinde pe 5 hectare, din care trei sunt în anul trei, anul acesta pe rod, iar alte două hectare au fost plantate chiar în acest an. A adus din Austria butași de Pinot Gris, iar provocarea sa, pe care n-o dezvăluie fățiș dar o poți intui, este să reușească să producă acel faimos vin care în 1930 era decretat cel mai bun din Europa.
A mai plantat butași de Fetească Regală, Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Aromat Alb, Muscat Otonel, Traminer, Fetească Neagră, Merlot și Pinot Noir.
„Voi face un vin mai bun decât atunci când exporta IAS Dumitra. Să nu căutați în el arome de piersică! O să găsiți doar aroma soiului din care-i făcut!”
Deși este inginer agronom de o viață, Octavian Harșian, la cei 77 de ani ai săi, încă lucrează după ce studiază atent literatura de specialitate. „Întotdeauna mi-a plăcut să știu și să aplic! Nu am lucrat și nu lucrez după ureche. Tot ce fac are un profund studiu în spate. Al meu și al altor specialiști” – ne spune ing. Harșian.
Are câteva volume din ampelografia soiurilor cultivate în țara noastră, vreo 7600 de pagini în total, iar soiurile plantate acum la Dumitra nu au fost alese întâmplător. Vrea să facă vinuri bune pentru familie și prieteni, dar ne atrage atenția că nu vom găsi arome de piersică într-un vin produs de el, mai ales în primul an.
„Este o prostie. Vinul, în primul an, trebuie să aibă aroma soiului din care-i făcut. Face cineva vin de piersici să miroasă în primul an a piersică – cum aud pe la degustări?! Nu există așa ceva! Vinul abia din al doilea an se descompune și capătă buchete în care putem găsi arome florale sau fructate. Iar învechirea nu trebuie să meargă mai mult de 5 ani” – concluzionează scurt ing. Harșian.
Struguri de masă în ciorchini de 1 kilogram
La cei 77 de ani, Octavian Harșian este mai energic ca un tânăr și are propria filosofie și în materie de alimentație. Mănâncă doar legume și fructe de sezon, pe care preferă să și le cultive singur, bea sucuri naturale făcute din siropuri nefierte. Astfel stând lucrurile, este evident că o parte din vie a alocat-o unor soiuri de masă, aproape coapte acum, iar ciorchinii de struguri albi și negri ajung să cântărească și un kilogram. Sunt soiuri de struguri albi Suzi și Palatina și negri Esther și Lidie – un soi rose special, cu aromă de Muscat.
Umbra inginerului prin via de la Dumitra este Luminița Martița, o tânără pasionată de agricultură care ascultă întocmai sfaturile de îngrijire și lucrările dictate de Harșian și nu se abate deloc de la indicații. Alături de alte 10 femei din Dumitra lucrează la vie toată vara și, harnice foc, încep lucrul în vie la 4.30 dimineața. Se opresc înainte de amiază și după-masa dacă nu au terminat treaba, mai revin în vie pentru câteva ore. „E foarte important să știi să-ți alegi oamenii” – ne spune Harșian privind spre Luminița. Și așa e! Atâta pasiune pentru agricultură și atâtea cunoștințe n-am prea văzut la oameni tineri.
De altfel, Octavian Harșian ne-a povestit că și-a dorit mult să aducă la Bistrița un inginer bun, din noile promoții de absolvenți. Profesorii, foști colegi de-ai săi, nu i-au putut însă recomanda unul care să corespundă exigențelor sale, pe care era dispus să-l recompenseze generos și să-i transmită toată informația pe care a acumulat-o în cei peste 50 de ani de agricultură de performanță.
În toamnă, la strânsul strugurilor am promis că vom reveni în plantația de la Dumitra pentru a vedea cum arată un deal plin cu struguri în viile sașilor sau ale fostului IAS și a fi martori la prima recoltă din care va ieși faimosul Pinot Gris din nou, aici, la zeci de ani distanță.