Bărbatul este hotărât să se judece cu consilierii municipali pe care îi acuză, după adoptarea proiectului de hotărâre privind introducerea taxei de salubritate, de încălcarea Constituției României, taxa fiind una discriminatorie. El susține că membrii CL nu respectă nici articolul care prevede că „nimeni nu este mai presus de lege”.
Obișnuit să se opună administrației locale, Crăciun Silivan, un bistrițean domiciliat pe Aleea Sălciilor, le atrage atenția consilierilor municipali că hotărârile privind instituirea taxei speciale de salubritate sunt ilegale și a întocmit o plângere prealabilă, înainte de a-i acționa în instanță.
„Actul normativ formulat și adoptat, în opinia mea, prezintă mai multe nereguli, încălcări ale legilor la care face trimitere, încălcarea prevederii articolului 16 din Constituția României – (1) Cetățenii sunt egali în fața legilor și autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări și (2) Nimeni nu este mai presus de lege. Instituirea taxei de salubrizare doar pentru persoanele fizice consider că este discriminare, producători de deșeuri sunt și persoanele juridice, agenți economici și instituțiile publice. Introducerea acestei taxe este în dezacord cu prevederile contractului adoptat prin hotărârea Consiliului Local 149 din 2016”, consideră bistrițeanul care enumeră în plângere și alte prevederi legale pe care taxa de salubritate instituită le-ar încălca.
Printre acestea se află și prevederea din Codului Fiscal conform căreia pentru funcționarea serviciilor publice pentru care se propun taxe, trebuie obținerea acordului persoanelor fizice și juridice beneficiare ale serviciilor respective.
În plus, Crăciun Silivan, arată că în formula adoptată de consilieri, taxa respectivă nu aduce venit la bugetul local, „în aceste condiții pentru funcționarii Primăriei devine o muncă patriotică în folosul operatorului de salubrizare, o companie privată”.
„O altă neregulă este obligarea cetățeanului de a depune o declarație. Pentru instituirea taxelor speciale nu există nicio prevedere în Codul Fiscal cu această obligație în sarcina cetățeanului și cu repercusiuni pentru nedepunere”, mai spune acesta.
Bărbatul avertizează totodată că instituirea acestei taxe „este periculoasă și prin faptul că ea poate fi probă în instanță în avantajul fostului operator Vitalia, într-o acțiune previzibilă în instanță. Procesul câștigat va obliga și Primăria Bistrița la plata pierderilor acestei companii. Oare cine le va suporta?!”, se întreabă bistrițeanul care le solicită aleșilor de la municipiu revocarea acestei taxe și introducerea ei în conformitate cu prevederile Codului Fiscal...
Atent la detalii, lui Crăciun Silivan nu i-a scăpat nici faptul că votul pe această temă nu a fost unul legal, „proiectul de hotărâre sau propunerile respinse de consiliu nu pot fi readuse în dezbaterea acestuia în cursul aceleiași ședințe”, arată acesta în adresă spunând despre consilieri că au încălcat prevederile regulamentului de funcționare al Consiliului Local și că „nu există temei legal pentru reluarea votului indiferent de motive așa cum s-a procedat în adoptarea acestei hotărâri de Consiliu Local și așa cum reiese și din conținutul ședinței din 1 septembrie 2016”.
În finalul adresei transmise consilierilor locali, Crăciun Silivan le spune despre contractul cu noul operator de salubritate că acesta conține numeroase nereguli „care nu pot fi acceptate, iar conținutul contractului formulat de ADI Deșeuri ar trebui dezbătut public și ulterior votat de Consiliul Local Bistrița, cetățeanul fiind pus în imposibilitatea de a putea ataca acest contract al asociației, caracterul public fiind îndepărtat. Contractul este păgubos și din prisma reprezentării locuitorilor în ADI Deșeuri, motiv pentru care se impune o serioasă analiză”.