Bistriţa se poate lăuda cu două obiective turistice extrem de apreciate în Occident, dar ignorate în locul lor de baştină, de către locuitorii care trec zilnic pe lângă ele, fără să le acorde prea multă atenţie. Din fericire, un bistriţean este dispus să suporte toate cheltuielile necesare restaurării acestora!
Este vorba de cele două două ceasuri solare existente pe două dintre bisericile simbol ale oraşului – unul amplasat pe Biserica Evanghelică, pe un contrafort al peretelui sudic, şi un altul pe peretele Bisericii de la Coroana – cea mai veche clădire a Bistriţei, fostă mănăstire franciscană, cumpărată de greco-catolici şi preluată în ’48, odată cu venirea comuniştilor, de ortodocşi.
Pe contrafortul peretului sudic al fostei mănăstiri franciscane se află cel de-al doilea cadran solar, însă, din păcate – aici s-a intervenit asupra desenului original, în anii 90. „Intervenţia a fost proiectată şi executată greşit, de nespecialişti, drept pentru care, acum ceasul solar nu mai este deloc ceea ce trebuie să fie, lăsând la o parte faptul că nu indică ora exactă. Este la o distanţă de trei ore şi ceva faţă de ora corectă şi, mai mult, s-a şi compromis într-o anumită măsură faţă de varianta iniţială, pentru că deasupra desenului original a fost montat un cadran metalic…”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro Damaschin Berende – un bistriţean pasionat de instrumentele de măsurare a timpului, care şi-a construit în propria grădină un ceas solar unic în România.
Despre acest cadran solar unic în ţară – puteţi să recitiţi accesând linkurile de mai jos:
SUPER! Ceasul solar din Bistriţa – pe primul loc într-un top mondial al celor mai reuşite ceasuri solare din lume!
FANTASTIC. Singurul cadran solar în plan înclinat din România se află la Bistrița!
Fantezie şi rigoare...!
Cadranele solare pot fi construite într-o multitudine de feluri, totul ţine de fantezia celui care purcede la o astfel de acţiune. Trebuie respectate un set consistent de rigori, pentru ca aceste ceasuri să mai şi funcţioneze – în rest, ele pot căpăta forme la care nu te aştepţi, pot fi aşezate pe suprafeţe la care nu te aştepţi.
Cele mai multe dintre ceasurile solare sunt amplasate, însă, pe pereţii diverselor clădiri – de regulă vechi – şi sunt ceasuri solare verticale – a mai spus Damaschin Berende.
Bistriţeanul este interesat să restaureze ceasul solar de pe Biserica de la Coroana, astfel încât acesta să funcţioneze şi să indice din nou ora exactă: „Am purtat chiar o discuţie cu părintele protopop Alexandru Vidican, un om deosebit şi extraordinar, cu o minte foarte deschisă şi racordat la vremurile actuale şi i-am propus un proiect pentru restaurarea acelui ceas solar… Ar fi păcat ca având în Bistriţa două ceasuri solare străvechi să nu facem ceva în acest sens… Domnia sa s-a arătat deschis în faţa acestui proiect, eu mi-am oferit serviciile şi intenţionez să-l cooptez în echipă şi pe Dan Uza, din Cluj, astfel încât să începem munca de cercetare şi documnetare”, a mai povestit Damaschin Berende pentru Bistriţeanul.ro.
Bistriţeanul va suporta toate cheltuielile pentru restaurarea ceasului solar de pe Biserica de la Coroana
Cei doi pasionaţi de ceasuri străvechi vor să încerce în primul rând să adune toate informaţiile disponibile despre fosta mănăstire franciscană, să caute referiri, poate chiar schiţe sau poze cu respectivul cadran solar, pentru a putea elabora un proiect care să se apropie cât mai mult de original.
„Dacă nu vom găsi aşa ceva, vom încerca să identificăm soluţia potrivită, ţinând cont că se află pe peretele unei biserici monument istoric şi vom propune consiliului protopopial două variante din care ei să selecteze ce li se pare mai potrivit… Nu costă nimic, pentru că vom suporta noi toate cheltuielile, nu este nevoie de niciun fel de sprijin financiar din altă parte. Ne dorim doar să restaurăm ceasul solar şi să-l facem funcţional din nou…”, a mai spus Damaschin Berende.
Cât despre ceasul solar de pe Biserica Evanghelică, acesta se află la o înălţime la care măsuritorile sunt foarte dificil de făcut – a subliniat bistriţeanul pasionat de ceasuri solare – însă acolo cadranul este mai bine conservat, pentru că nu s-a intervenit asupra lui. „Dar de-a lungul timpului, poate şi ca urmare a incendiului, poate şi din cauza lucrărilor care s-au efectuat până acum la navă – gnomonul – acel element esenţial al unui ceas solar – a suferit o anumită modificare, drept pentru care nu mai indică ora corectă.”
Pe de altă parte, Biserica Evanghelică face deja parte dintr-un proiect de reabilitare a faţadei exterioare, iar cei doi pasionaţi de cadrane solare şi-au imaginat că, foarte probabil, există deja un proiect şi pentru restaurarea cadranului solar de pe peretele sudic al bisericii.
Şi Primăria Bistriţa este interesată de cadranele solare!
La fel de interesant este şi faptul că Primăria Bistriţa are în proiect construcţia unui ceas solar foarte aproape de cadranul solar înclinat construit de Damaschin Berfende, la intersecţia străzii Ecaterina Teodoroiu cu Zorilor… „Am aflat despre asta anul trecut, când am început primele măsurători, am făcut machete şi schiţe peste schiţe, dar am amânat puţin proiectul de anul trecut pentru că n-am reuşit să rezolv în integralitate toate problemele – iar când efectuam construcţia ceasului, am aflat că şi Primăria intenţionează să construiască un asemenea ceas solar în acel scuar unde acum sunt depozitate materialele de construcţii pentru reabilitarea pasajelor… Lucrurile se leagă într-un chip foarte interesant”, a mai spus Damaschin Berende.
Bistriţeanul a adăugat că – dacă tot discutăm despre Axa Artelor şi a Breslelor – de ce să nu punem în discuţie la un moment dat şi o axă a cadranelor solare în Bistriţa…? „Oamenii care vin din afară şi ne vizitează burgul – nemţii, austriecii, englezii, olandezii, belgienii ştiu foarte multe despre lucrurile acestea şi sunt cunoscători ai acestui subiect. Ori, să regăsească în Bistriţa aşa ceva mi se pare foarte interesant. Şi din această perspectivă pentru mine prezintă un real interes încercarea de a restaura măcar unul dintre cele două ceasuri solare existente în Bistriţa…”, a conchis Damaschin Berende.