În luna martie, cei mai renumiți bucătari din lumea arabă s-au reunit la Qatar, la cel mai important festival. Printre invitați s-a numărat și Lucian Stoian, un beclenar care de mai bine de un deceniu face acrobații cu blaturile de pizza.
Lucian Stoian are 35 de ani și s-a apucat să gătească unul dintre cele mai cunoscute preparate din lume în urmă cu mai bine de 15 ani, pe vremea când era student și avea nevoie de un venit suplimentar pentru a se întreține pe perioada studiilor în Cluj-Napoca.
S-a îndrăgostit de bucătăria italiana și mai ales de pizza, astfel că a ajuns să se specializeze și în Anglia sau Franța, țări cu tradiție în gastronomie. Deși pizza sa este de milioane, acest lucru fiind confirmat și în cadrul Campionatului Național de Pizza, de unde s-a întors cu locul I la secțiunea „pizza creativă”, altele sunt abilitățile pentru care este cunoscut Lucian.
De mai bine de 10 ani, Lucian Stoian face jonglerii cu blaturile din aluatul de pizza. Această pasiune a venit oarecum natural și a fost cultivată cu mult exercițiu. Mai mult, Lucian Stoian povestește că la un moment dat s-a folosit și de mileurile mamei pentru a exersa.
Lucian a dus acrobațiile la un alt nivel, clasându-se în anul 2012 pe locul al cincilea la Campionatul Mondial de Acrobații cu Blatul de Pizza de la Paris.
Spectacolul pe care Lucian îl face cu o bucată de aluat i-a cucerit pe organizatorii Qatar International Food Festival, care a avut loc în luna martie. Aceștia l-au găsit pe Lucian după un „google search”. Filmulețele postate de beclenar pe YouTube și pe site-ul pizzeriei din Cluj-Napoca pe care o administrează i-a convins pe arabi, care nu au stat pe gânduri și l-au invitat pe român să facă spectacol la cel mai mare festival culinar din lumea arabă.
Lucian nu a stat pe gânduri și a răspuns pozitiv invitației, mai ales că nu mai avusese ocazia să viziteze acea parte a lumii. El a fost singurul român invitat vreodată la acest festival. Pentru show-uri cu aluatul de pizza a fost chemat anul acesta și un ceh.
„La început am fost rezervați, dar a fost o experiență faină. Feedback-ul a fost și el foarte bun. Am susținut câte trei show-uri zilnic timp de patru zile în diverse locații, uneori chiar în mijlocul mulțimii”, povestește Lucian.
Beclenarul mai spune că nici pe viitor nu va ezita să participe la astfel de evenimente, care l-au făcut cunoscut în întreaga lume. Show-urile sale cu blaturile de pizza pot fi urmărite pe YouTube sau pe viu când vremea se va mai încălzi, la Pizza Arobatica, localul său din Cluj-Napoca.