La începutul lunii iunie s-a împlinit un an de zile de la operaţionalizarea modulului SMURD din cadrul Gărzii de Intervenţie Beclean, respectiv de la dislocarea Gărzii de Intervenţie Prundu Bîrgăului, care aparţine de Detaşamentul de Pompieri Bistriţa şi funcţionează în comuna Prundu-Bârgăului, str. Bistricioarei nr. 359.
Raionul de intervenţie al Gărzii de Intervenţie Beclean asigură gestionarea situaţiilor de urgenţă pe teritoriul unui oraş (Beclean – raion de bază) şi a 14 comune, însumând 73 de localităţi.
Suprafaţa raionului de intervenţie este de aproximativ 919 km2, cu un număr total de aproximativ 16150 gospodării cetăţeneşti şi locuinţe şi o populaţie de aproximativ 48289 locuitori, în timp ce raionul de intervenţie al Gărzii de Intervenţie Prundu – Bârgăului asigură gestionarea situaţiilor de urgenţă pe teritoriul a 4 comune, însumând 13 localităţi.
Suprafaţa raionului de intervenţie este de aproximativ 464 km2, cu un număr total de aproximativ 6.807 gospodării cetăţeneşti şi o populaţie de aproximativ 19305 persoane. Ambele subunităţi au în compunere câte două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru intervenţii, descarcerare şi acordarea asistenţei mediale de urgenţă şi o ambulanţă tip B2 pentru acordarea primului ajutor calificat – achiziţionate prin proiectului „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord – etapa I, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bistriţa – Năsăud.
În perioada analizată, Garda de Intervenţie Beclean a intervenit la un număr de 936 situaţii de urgenţă ( peste 85 % fiind cazuri de urgenţă asistate de S.M.U.R.D.), iar subunitatea din Prundu Bîrgăului a asigurat intervenţia la un număr de 1304 situaţii de urgenţă ( 90 % fiind cazuri de urgenţă asistate de S.M.U.R.D.).
Dislocarea Gărzii de Intervenţie Prundu Bîrgăului, respectiv operaţionalizarea modului SMURD în cadrul subunităţii din Beclean, au apărut ca o necesitate, având în vedere faptul că distanţa dintre Detaşamentul de pompieri Bistriţa (care asigura intervenţia în zona Văii Bîrgăului până la limita cu Suceava) şi cea mai îndepărtată localitate - Piatra Fântânele – este de 46 km, iar pompierii militari din aceste două subunităţi asigură o intervenţie promptă în cazul accidentelor de circulaţie produse pe Drumul Naţional 17 care face legătura între Transilvania şi Moldova, precum şi pe celelalte drumuri din raioanele de intervenţie.
Spaţiile şi utilităţile pentru pregătirea şi cazarea personalului, precum şi pentru gararea autospecialelor sunt asigurate cu sprijinul consiliilor locale din cele două localităţi. Aşadar, peste 67.000 de locuitorii din cele două zone beneficiază de sprijin rapid din partea pompierilor în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, reducându-se astfel timpul de răspuns cu 25 – 30 de minute.
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE ISU BISTRIŢA