Deși pare greu de crezut, numele unui afacerist din Bistrița-Năsăud apare în raportul cu privire la distrugerea pădurilor din România realizat de unul dintre cele mai importante ONG-uri pentru mediu din lume. Este vorba despre Traian Larionesi, despre care activiștii spun că îi ajută pe cei de la Schweighofer să se îmbogățească.
De curând, Environmental Investigation Agency (EIA), unul dintre cele mai importante ONG-uri din lume care activează în domeniul mediului a publicat un raport, care evaluează tăierile ilegale din România și mai ales corupția care duce la îmbogățirea celor de la Schweighofer.
Sub numele „Stealing the last forest : Austria`s Largest Timber Company, Land Rights and Corruption in Romania” ( Furând ultima pădure: cea mai mare companie austriacă din industria lemnului, drepturile proprietății și corupția în România), EIA scoate în evidență încrengăturile dintre Schweighofer, instituțiile care veghează asupra pădurilor din țară, dar și companiile românești care fac bani frumoși din exploatarea lemnului.
„România se numără printre ultimele țări din Europa cu păduri virgine și are cele mai mari populații de urși sau lupi de pe continent. Aceste păduri sunt amenințate serios de tăierile ilegale. În urma unei investigații care s-a întins pe mai mulți ani, EIA a documentat aceste tăieri ilegale și a găsit un actor principal care se află în spatele acestei distrugeri: compania austriacă de prelucrare și exploatare a lemnului cunoscută ca Holzindustrie Schweighofer”, spun cei de la EIA.
În raportul care se întinde pe aproape 50 de pagini, apare și un afacerist din Bistrița-Năsăud. Este vorba despre Traian Larionesi, despre care cei de la EIA spun că este al treilea cel mai mare furnizor de masă lemnoasă pentru Holzindustrie Schweighofer.
„Investigațiile procurorilor anti-corupție au scos la iveală date potrivit cărora oamenii legii i-au protejat sistematic activitățile ilegale ale lui Larionesi, instruindu-și subordonații să nu oprească camioanele cu lemn care aparțineau companiei sale. Într-o altă anchetă, procurorii anti-corupție îl cercetează pe Larionesi pentru oferirea de beneficii unui director al Romsilva pentru a „aranja” mai multe licitații în favoarea sa. În acest caz, procurorii au confirmat și relația dintre Larionesi și Karl Schmid, managerul lui Schweighofer în România”, notează cei de la EIA.