Ministrul Agriculturii, Achidim Irimescu a anunțat că România poate să exporte carne de vită în Turcia. Deocamdată doar două abatoare din țară au fost autorizate de către specialiștii turci. Culmea, unul dintre ele se află în Bistrița-Năsăud.
Specialiștii turci au validat două unități de abatorizare din România, țara noastră primind undă verde pentru exportul de carne de vită în Turcia, a anunțat ministrul Agriculturii Achidim Irimescu, potrivit Agerpres.
„De când suntem în Uniunea Europeană nu am exportat bovine vii și carne de vită în Turcia pentru că s-a opus masiv deschiderii pieței către UE din cauza encefalopatiei spongiforme bovine, cunoscută drept boala vacii nebune. Recent, în contextul demersurilor pentru aderare, Turcia și-a revizuit punctul de vedere și a deschis exporturile pentru câteva state din UE. România a reușit, după un tur de forță, să obțină și de la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor statutul de țară cu risc scăzut la ESB”, a explicat ministrul Agriculturii pentru agenția de presă.
În perioada 3-7 octombrie, mai mulți specialiști din Ministerul Agriculturii din Turcia au evaluat două abatoare din România. Unul dintre ele este situat în Călărași, iar altul în Bistrița-Năsăud. Potrivit datelor ANSVSA, unul dintre cele două abatoare din țară care a primit undă verde pentru a exporta în Turcia este Agro – Invest Prod.
Abatorul în cauză este situat în comuna Șieu Măgheruș. Compania Agro-Invest Prod funcționează din 1994 și este parte a grupului de firme Combis, Hotel Coroana de Aur și Hotel Castel Dracula.
Foto: dabn.ro