E vorba de un atelier de teatru care începe în Telciu, pe 3 iulie - un atelier în care copiii vor avea şansa să contureze harta emoțiilor, miturilor, misterelor și istoriilor trăite sau închipuite. Distanțele, clădirile şi natura vor fi câmpul lor de joacă, dar există şi alte ateliere deosebite pentru pasionaţii de filme, desen sau modelaj în lut:
Anul trecut, cu ocazia primei ediții a școlii de vară de la Telciu, elevii din sat au avut parte de primul contact cu teatrul forum printr-un atelier de o săptămână susținut de regizorul Claudiu Lorand Maxim și Ani Mărincean. Dovadă că atelierul de teatru a avut succes este faptul că numărul celor înscriși până acum e mai mult decît dublu față de anul trecut.
Încă sunt locuri disponibile şi încă vă puteţi înscrie copiii la atelierul de teatru din cadrul Şcolii de Vară de la Telciu! Pentru că anul ăsta, Lorand Maxim revine la Telciu, împreună cu Silvana Râpeanu, cu un atelier extraordinar care va dura 5 săptămâni. „Un atelier care se va sfârși cu o serie de reprezentații pe durata acestei ediții. Datorită numărului mare de elevi înscriși la acest atelier, participanții vor fi organizați pe 2 grupe paralele. Atelierul începe pe 3 iulie.
Despre atelierul de teatru:
Claudiu Lorand Maxim & Silvana Râpeanu – Ghid imaginar al Telciului (atelier de teatru dedicat elevilor din comuna Telciu și localitățile învecinate, vârsta 10-14 ani)
Copiii din Telciu și din împrejurimi sunt invitați să exploreze teritoriul în care locuiesc, cu ochii, pasul și imaginația. Sunt invitați să reflecteze la spațiul în care trăiesc, la comunitatea din care fac parte și la felul cum, fiecare, le integrează în viața sa.
Vom descoperi ce fel de povești se suprapun peste geografia locală, vom descoperi care sunt zonele încărcate de semnificație pentru copii și în ce fel semnifică.
Peisajul local ne va servi la a cartografia harta emoțiilor, miturilor, misterelor și istoriilor trăite sau închipuite. Distanțele, clădirile, natura vor fi câmpul nostru de joacă. Ele vor servi drept cadru, mijloace și surse pentru un laborator creativ.
Vom afla ce dimensiuni, forme și sens capătă localitatea privită prin ochii participanților. Atelierul va imersa și va suprapune poveștile și imaginarul copiilor peste geografia locală, și se va concretiza printr-o intervenție artistică în spațiul public.
Un alt atelier dedicat copiilor și adolescenților din Telciu și din localitățile vecine va fi susţinut de Maria Brudașcă & Tiberiu Bleoancă – Atelier de desen narativ și inițiere în arta modelajului în lut (dedicat copiilor și adolescenților de 8-18 ani).
Regizorul bistriţean Vlad Petri va susţine un Atelier de introducere în film documentar (dedicat tinerilor de 14-24 de ani), iar regizoarea Gianina Cărbunariu va susţine la Telciu un atelier care va consta în „exerciții de improvizație teatrală în cursul cărora tinerii participanți vor fi invitați să împărtășească povești, experiențe legate de viața cotidiană din Telciu, să lucreze într-o echipă timp de 3 zile și să creeze împreună o poveste-colaj despre satul în care s-au născut. Nu este nevoie să fi avut o experiență în ceea ce privește teatrul, este important să își dorească să spună și să audă povești. Teatrul poate fi o joacă serioasă în care aflăm lucruri importante / interesante / amuzante / neașteptate despre noi și despre lumea în care trăim. Atelierul își propune să dezvolte spiritul de observație, creativitatea, abilitățile de comunicare ale participanților. Atelierul se va desfășura în zilele 14, 15, 16 august, câte 3 ore pe zi.”
Detalii despre înscrierea copiilor la aceste ateliere obţineţi de la profesoara Mihaela Vlaşin de la Liceul Tehnologic din Telciu.
#######
AICI puteţi consulta programul Şcolii de Vară din Telciu.
Mai multe detalii despre conținutul acestei ediții puteți găsi accesând secțiunea Școala de vară de la Telciu de pe site-ul: http://centrulpentrustudiereamodernitatiisialumiirurale.ro.
Pentru întrebări și lămuriri, organizatorii vă stau la dispoziție pe pagina de Facebook sau la adresa de e-mail modernitateruralitate@gmail.com.
Organizator: Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale.
Finanțatori: Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), Primăria și Consiliul Local ale comunei Telciu
Parteneri: Institutul de Sociologie al Universității Albert-Ludwigs din Freiburg, Germania; Liceul Tehnologic Telciu; Cinemobilul; Reciproca; Reactor de creație și experiment; Macaz. Teatru-Bar-Coop; Cooperativa Gusti