Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  111 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



UIMITOR: Bistriţa a luat faţa Sibiului cu câteva elemente de patrimoniu industrial (VIDEO)

08/04/2015 13:56:50 Ioana BRADEA  
„E uluitor să ştim că în zilele noastre un podeţ se construieşte în 3, 4 ani şi să citim că prin 1900 erau construite în doar câteva luni de adevărate genii ale ingineriei româneşti...” a subliniat istoricul Corneliu Gaiu prezentând o carte monument care dezvăluie, între altele, în sfârşit la ce capitol stă Bistriţa mai bine decât Sibiul...

Relicve industriale, furnale care au dispărut inclusiv din Reşiţa sau Hunedoara, băi publice, mijloace de transport în comun foarte vechi şi transformatoare electrice (un domeniu la care Bistriţa era pe locul doi, imediat după Sibiu, graţie numărului mare de asemenea căsuţe care se puteau întâlni prin oraş, în anii 1900) dar şi piese de muzeu aparţinând pompierilor voluntari – acestea şi multe relicve ale patrimoniului tehnic au fost prezentate ieri de eruditul arheolog Volker Wollmann, la Bistriţa.

Centrul German a găzduit ieri lansarea celui de-al patrulea volum al unei cărţi monumentale, intitulate „Patrimoniul preindustrial şi industrial în România” – o adevărată enciclopedie a patrimoniului tehnic de pe teritoriul României, apărută la editura „Honterus” (Sibiu) şi disponibilă, celor care vor s-o studieze, în sala de lectură a Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud.

Autorul, eruditul cercetător Volker Wollmann (cu străvechi origini bistriţene) îşi continuă astfel ambiţiosul demers de înregistrare şi analiză a patrimoniului preindustrial şi industrial aflat în stare gravă de descompunere – dacă nu cumva distrus cu totul în multe oraşe din România, pe care Volker Wollmann le-a străbătut cu acribie, pasiune şi efort documentar, încercând să investigheze obiective şi instalaţii din domeniul transportului urban, podurile rutiere – dar şi podurile acoperite din lemn – un alt domeniu la care Bistriţa-Năsăud se plasează pe locul I la nivel naţional, pentru numărul mare de asemenea obiective.

Nu au fost neglijate nici vestigiile iluminatului public, turnurile şi remizele de pompieri: „Asociaţia Pompierilor Voluntari din Bistriţa era cea mai modernăî şi mai bine dotată din Transilvania” a afirmat Volker Wollmann, amintind de pompierii voluntari din Ghinda, Herina sau Şieu de la care s-au păstrat câteva pompe manuale – adevărate piese de muzeu şi monumente tehnice.

Autorul a povestit şi despre băile comunale nelipsite din oraşele româneşti înainte de 1989 dar şi de cântarele publice care erau un adevărat reper geografic: „Fiecare comună avea biserica ei, şcoala ei în centru, bufetul şi cântarul ei public… Acum, din păcate, asemenea cântare publice nu mai există în satele noastre” a mai adăugat cercetătorul care a avertizat că lucrează în acest moment şi la volumul V al enciclopediei – volum care va trata un domeniu la fel de interesant: cel al fântânilor publice istorice („şi nu vreau să vă jignesc, dar nu este vorba de fântânile arteziene care se construiesc azi într-o veselie”).

Autorul a mai precizat că tot în volumul V se va ocupa şi de orologii, ceasuri bisericeşti, cadranele solare, observatoarele astronomice şi, probabil, şi farurile de navigaţie existente pe Dunăre…

Nu am publicat nimic din ce nu am văzut şi fotografiat personal, cu excepţia unor imagini de arhivă, primite de la prieteni sau colegi” a menţionat autorul acestor adevărate monografii tematice, analize riguroase, investigaţii ample în arhive care nu doar că înregistrează dar şi atrag atenţia asupra pericolului în care se găsesc aceste categorii de vestigii, ca şi importanţa lor pentru orice cultură şi societate.

2670 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro