Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  34 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Uauuuuu: In Romania se ia spaga!

09/02/2011 22:36:31 Claudia ANDRON  
A luat doctorul Stefanescu spaga! La vama se ia spaga! Si ce e nou aici ?! Sincer, dupa spaga la galeata in vamile Schengen ale Romaniei, chiar nu ma mai mira nimic in materie de spaga. In tara asta, spaga e politica si filosofie de stat si te miri doar ca a luat cineva masuri dupa 20 de ani...

Se da spaga! In vama se ia spaga! La spital se ia spaga! Permiteti-mi sa rad copios. Si amar. Si trist. Ce e nou aici?! De multe ori am avut impresia ca tara asta este facuta numai din spaga si daca ar lua cineva romanilor si ultima “metoda” de a-si rezolva problemele, starea natiunii s-ar inrautati brusc si grav. Cum ar putea trai romanii fara spaga?!

Oricum, la isteria spagilor din aceste zile nu-mi vine sa exclam decat: Deschideti puscariile, Romania se muta dupa gratii!

Daca de la spaga din vami nu moare nimeni, in spitale, treaba cu spaga e mult mai delicata. La mijloc e vorba de vieti, de sanatate, a mea, a ta, a copiilor nostri, a parintilor nostri, a bunicilor nostri.

Spaga la spital e o chestiune aparte. Aici, cam toti o dau, aproape toti o iau. Problema grava apare cand actul medical e conditionat de spaga si cand viata sau dreptul la viata e conditionat de spaga. Daca in vama miza e fentarea statului, in spitale jocul e de multe ori de-a viata.

Poate ca mult mai grav decat ca a fost prins doctorul Stefanescu luand spaga este faptul ca era de notorietate de la Ministerul Sanatatii in jos acest lucru si, ani la rand, nimeni nu a luat nici o masura.

A avut un om amarat si batjocorit tupeul sa reclame ca nu are bani sa platesca blestemata aia de parafa si s-au luat masuri. Bine ca s-au luat, putea sa fie chemat omul din nou la o impacare si i se punea parafa pe gratis si mai primea si ceva manopere gratuite, fara spaga.

La fel de bine se stie ca la Bistrita se pun diagnostice grave si oameni amarati si lipsiti de informatie sunt operati sanatosi doar pentru a li se lua spaga. Asta arata pana unde i-a dus foamea de spaga pe unii, buni profesionisti odata. Chestia asta cu diagnosticele gresite intentionat mi se pare extrem de grava. Dar codul penal nu stiu sa prevada pedeapsa pentru asa ceva si inca n-am auzit ca vreun medic din Bistrita sa fi platit pentru diagnosticele proaste puse, desi cazuri stim cu totii destule. Medicii din spitalele din Mures si Cluj isi dau ochii peste cap si ignora total orice diagnostice si scheme de tratament scrise de unii medici de la Bistrita. Nici aici nu s-a sesizat si nu a luat masuri nimeni.

Probabil, veti intreba, ce, tu n-ai dat niciodata spaga?! Sincer, am avut intentia sa dau atentii unor oameni amabili si care-si faceau treaba (asta e chiar anormal!!!), dar atat mi s-a parut de penibil si nici macar nu am stiut cum sa le dau. M-am simtit si foarte prost dupa, mi s-a parut ca am ramas datoare.

Trebuie sa recunosc insa ca, in urma cu foarte multi ani, am dat unor medici o suma de bani drept multumire pentru felul in care m-au tratat si au avut grija de mine.

Aici, zic eu, e diferenta in spitale. In opinia mea, una e sa dai dupa un bacsis pentru a multumi cuiva pentru ca te-a tratat cu atentie si alta e sa ti se spuna franc ca fara bani nu te opereaza sau nu iti pune o parafa. Nu cere nimeni nimic si dai ceva, daca asa vrei. E un act de generozitate din partea ta, un bacsis.

De altfel, in cursurile de etica medicala se spune ca atentiile venite din partea pacientilor nu trebuie refuzate. O somitate din medicina clujeana spunea studentilor ca a accepta “darul” de la pacienti face parte din tratament. Si dadea exemplul unei batrane care i-a oferit o bucata de slanina la vizita. A servit bucuros si i-a spus femeii ca e cea mai buna slanina care a mancat-o vreodata. Iar batranica a fost fericita ca l-a multumit pe doctor si a fost convinsa ca toata atentia doctorului este intreptata spre ea atunci cand ajunge la capataiul ei.

Din pacate, astazi, daca o batranica ar indrazni sa dea anumitor medici o bucata de slanina, si-ar auzi niste injurii, i s-ar reprosa ca-i jigneste, replica primita si daca batranica ar oferi 10 lei. Pentru ea, 10 lei sunt o avere, pentru unii doctori e o jignire ca nu ajung nici de un pachet fin de tigari.

Spaga a ajuns insuportabila in Romania pentru ca e impusa cu tupeu, esti vanat pentru spaga, asta fiind o a doua sursa de venit. In plus, merge bine in paralel cu refrenul medicii, asistentele, infirmierele, profesorii, politistii, vamesii, etc. sunt platiti prost in Romania.

Multi profesionisti si-au calcat peste mandria si orgoliul lor, au uitat ce inseamna cuvantul demnitate si acum au ajuns sa fie aratati cu degetul si stau speriati intr-un colt ca nu stiu cine va urma si din ce domeniu.

In ceea ce priveste sistemul sanitar, in opinia mea, tratamentul spagii e unul singur: privatizarea.

De fapt, asa am evitat elegant “sistemul” la a doua internare a mea in spital. Am ales o clinica privata din Cluj si, cu o suma egala cu cat as fi platit atentii si multumiri intr-un spital de stat, am achitat un onorariu, elegant, pe o chitanta. Si, ce m-a minunat cel mai mult, nu a trebuit sa ma gandesc cum sa-i conving pe medici si asistente ca ma doare ceva, ca nu ma simt bine...M-au crezut pe cuvant si, imediat, mi-au dat calmantul cu zambetul pe buze...

Din pacate, aceasta solutie nu e acum la indemana celor saraci si amarati, si umiliti.

Totusi, un manager de spital privat ar scapa imediat de incompetentii, obraznicii si puturosii din spital, ar pastra putini, buni si bine platiti, ar avea grija sa fie medici suficienti pentru toate specialitatile, ar fi atent la cheltuieli, s-ar stradui sa-si ingrijeasca atent pacientul sa nu mai plece la Mures sau la Cluj.

Dar, iar alerg dupa curcubeu...

7540 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro