Cel puțin două autocare cu turiști au ajuns astăzi la Bistrița pentru a vizita orașul. Unul dintre cele mai importante simboluri - Turnul Dogarilor este însă închis turiștilor și publicului care ar vrea să îl viziteze.
În primăvara acestui an, o bucată din Zidul Orașului, Turnul Dogarilor și una dintre clădirile din șirul Sugălete au intrat în administrarea municipalității. Pentru următorii 15 ani, de Turnul Dogarilor se va preocupa municipalitatea.
Primăria Bistrița a preluat Turnul Dogarilor și terenul aferent acestuia, în suprafață de 355 metri pătrați, pentru o perioadă de 15 ani, în vederea realizării unor lucrări urgente de reabilitare.
Momentan, Turnul Dogarilor găzduiește o inedită expoziție de măști a regretatului Alexadru Misiuga, însă porțile de acces sunt bine ferecate.
Din cele 18 turnuri cu care era întărită Cetatea Bistriței, singurul care a mai rămas în picioare este Turnul Dogarilor.
Construcția turnurilor a început în a doua jumătate a secolului al XV-lea și inițial aveau rol de protecție pentru cetate.
Cele 18 turnuri construite în acea perioadă erau botezate după breslele meșteșugărești din cetate, astfel că dogarii, tâmplarii, măcelarii, croitorii, dar nu numai ei se puteau mândri cu turnuri care au fost numite după breasla lor.
Evenimentele istorice nefavorabile au ocolit Bistrița, însă în urma ordinelor primite 1863 de la Viena, locuitorii cetății Bistrița au fost nevoiți să dărâme fortificațiile, turnurile și porțile. Cel al Dogarilor este singurul care a mai rămas în picoare...
Turnul Dogarilor are o înălțime de 25 m, iar construcția este făcută pe mai multe nivele. La etaj se ajunge pe niște scări înguste, de piatră.
De-a lungul timpului, turnul a avut mai multe utilizări. Inițial, a fost spital pentru persoanele bolnave psihic, mai apoi turnul a fost folosit ca și loc de detenție pentru prostituatele orașului.
Din Turnul Dogarilor prostituatele erau aduse în Piața Centrală, unde erau lovite cu biciul de cel care se afla în fruntea orașului. Apoi prostituatele erau alungate din cetate cu măturile de către femeile respectabile ale burgului.
În prezent, Turnul găzduiește o expoziție inedită de aproximativ 700 de păpuși măști create de baronul Alexandru Misiuga, din păcate, însă accesul publicului în unul dintre cele mai importante simboluri ale orașului este blocat.
Pe ușile bine ferecate ale clădirii nu se află niciun program de vizitare și nici vreun contact pentru a putea cere administratorilor ca măcar din când în când, pentru grupurile de turiști organizate, turnul să fie deschis...