Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  212 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Turist la mine-n ”sat”!

24/04/2013 16:20:04 Cristian MUNTHIU  
Sâmbătă dimineața, pe pietonal am întâlnit un grup de turiști din Ungaria. Interesați de orașelul nostru, care arăta tare bine în acea zi de primăvară. Ca orice turiști, erau avizi de informații, pe care din păcate, nu aveau cum să le obțină sâmbăta, într-un oraș bugetar.

Am făcut pentru câteva minute pe ghidul, încercând să “vând” cât mai bine, imaginea și istoria orașului nostru. Mi-au spus că struții, cei mult huliți de localnici, sunt o pată de culoare plăcută. Au fotografiat platanii care străjuiesc Biserica Evanghelică (sper să-i găsească și la anul), s-au interesat de istoria casei Andreas Beuchel și au băut o cafea pe singura terasă din centru. Într-un cuvânt, au încercat să să facă tot ce face, orice turist din lume, într-o dimineață de primăvară, într-un oraș necunoscut.

Ce nu au reușit? Nu au reușit să viziteze nimic, pentru că nu prea avem așa ceva în centru, mai ales în week-end. Nu au plecat cu nicio amintire, în afara cărții mele de vizită. Pentru că nu avem un gift shop deschis sâmbăta, nici un vânzător de suveniruri, un ghid sau vreun meșteșugar. Lucruri nelipsite din peisajul orașelor turistice europene și nu numai.

Mi-am dat seama discutând cu acești turiști că avem doar ziduri și  bani europeni și locali, investiți în acestea. Avem case cu lei închise, renovate cu mii de euro metrul pătrat.  Galerii de artă, cu orar bugetar, tot închise. Avem magazine cu lucruri inutile și crâșme. Avem o biserică frumoasă, închisă și ea. Un lift în turn, fără o hartă sau o broșură pentru vizitatori.

Avem o poartă a Transilvaniei, bună de pus pe insignele purtate cu mândrie de casta amploiaților primăriei. Avem centru de informare turistică închis, nesemnalizat, fără măcar un monitor tv, care să prezinte turiștilor povestea unui oraș vechi, vestit cândva. Un centru de informare turistică care nu poate fi închiriat, nici măcar pe bani,  pentru a premia copiii care au scris “legendele locurilor”.

Chiar dacă ar fi deschis, acest centru este util ca o frecție la picior de lemn. Aici există trei standuri cu suveniruri, dotate cu trei case de marcat diferite și un raft cu broșurele ascunse ochilor vizitatorilor. În epoca internetului și telefoanelor inteligente, nu avem o pagină web cu informații turistice de calitate, ca să nu vorbim despre o aplicație pentru smartphone, așa cum au multe sate din alte județe, unele fără drum asfaltat, cum este de exemplu Daia din județul Mureș, ca să dau un exemplu apropiat.

Ne-am obișnuit cu o multitudine  de sărbători, prilejuite de dezvelirea unor plăci memoriale,  cu același sobor de preoți și oficialități scrobite. Avem o armată de intelectuali care dezvăluie povești culturale, necunoscute în afara seminariilor sterile și docte.

Avem un oraș frumos, dar golit de suflet, care reușește să treacă indiferent pe lângă oportunități. Un oraș care dezvoltă proiecte doar pentru ei și ai lor. Care cheltuiește milioane pentru a face pârtii de schi inutile și a susține, echipe de fotbal, cu mardeiași pe post de antrenori.

Dar acest oraș și-a pierdut sufletul, și-a îndepărtat spiritele libere. El nu știe să-și vândă valorile și privește cu indiferență și aroganța prostului cum alte locuri, fără așa de mult potențial, se dezvolta inteligent, pentru a atrage turiști, care să plece cu amintiri plăcute și bani cheltuiți acolo.

La Alba Iulia și nu în Suedia ar putea afla Ovidiu Crețu cum să transformi niște ziduri vechi într-un loc de vis. Cu cai belgieni, soldați parcă desprinși din tablourile din trecut, cu localauri curate, care păstrează specificul locurilor, cu activități pentru copii și adulți. Cu localnici care aplaudă schimbarea gărzii. Cu expoziții, muzee și magazine de suveniruri deschise sâmbăta, da chiar și duminica.

Recunosc, Alba Iulia nu are un Wonderland, dar a devenit în ultimii ani, un mic Wonderland. Cel puțin pentru cei care vizitează vechea cetate, pe traseul celor trei fortărețe. În aroganța ei, are chiar și o pagină de internet, cu multe informații utile. Incercați să căutați pe Google Bistrița și veți da de pagina primăriei, cu programe de audiență și alte asemenea. Lucruri total inutile pentru orice turist.

Iar dacă cauți Centrul de Informare Turistică Bistrița vei găsi doar articole despre inaugurarea lui, fără o pagină de internet și doar o adresă de mail  de adolescent, infoturism_bta@yahoo.com. Pagina de internet www.cetateabistrita.ro, lansată cu surle și trâmbițe anii trecuți, se afla pe poziția 20.761.363 în clasamentul alexa.com. Da, ați citit bine, douăzeci de milioane.

5069 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro