Cu o înălţime maximă de 2.303 metri, atinsă de Vârful Pietrosu, munţii Rodnei se remarcă prin bogăţia formelor glaciare şi crionivale: văi, lacuri şi circuri glaciare. Cei care viziteză acest colţ de rai vor rămâne cu o amintire plăcută şi vor avea ocazia să vadă lucruri deosebite.
Munţii Rodnei fac parte din grupul de nord al Carpaţilor Orientali. Aici se regăseşte Parcul Naţional Munţii Rodnei care reprezintă cea mai mare arie protejată din Carpaţii Orientali, având o surpafaţă de 47.227 de hectare.
Cei care iubesc natura şi vor să parcurgă trasee montane de o frumuseţe inedită dar şi să vadă flora şi fauna deosebită a acestor locuri nu vor regreta dacă vor alege Munţii Rodnei.
Capra neagră, cocoşul de munte, cocoşul de mesteacăn, marmota, luceafărul, bujorul de munte, zada, narcisa, ghintura galbenă sau crucea voinicului sunt doar o parte dintre minunăţiile oferite de flora şi fauna Munţilor Rodnei.
Pe lângă diversitatea şi frumuseţea florei şi a faunei şi relieful oferă turiştilor ocazia de a admira un peisaj inedit. Turiştii care vor să scape de stresul cotidian pot profita acum de vremea bună şi pot face drumeţii, în Munţii Rodnei existând numeroase trasee turistice amenajate.
Spre exemplu un astfel de traseu este de pe CN 17 C, din localitatea Telciu: Telciu - Valea Telcişor - Vârful tomnatec (1384 de metri) - Poiana Bătrână. Acest traseu poate fi parcurs în circa 8 - 9 ore vara, salvamontiştii avertizând că nu este recomandat şi pe timp de iarnă.
Un alt traseu, cu acces tot de pe DN 17 C este: Romuli - Valea Strâmba şi până la Vârful Bătrâna. La fel ca şi primul traseu şi acesta este recomandat a fi încercat doar pe timp de vară.
Se poate alege şi un traseu pe care turiştii pot merge prin Sângeorz Băi - Cormaia - Farmecul Pădurii - Valea Cormaia şi pot ajunge până la Vârful Cormaia.
Turiştii trebuie să ştie că Munţii Rodnei sunt deosebiţi pentru că păstrează foarte bine urmele gheţarilor cuaternari. Aceşti munţi prezintă numeroase circuri glaciare, chei, defileuri şi cascade.