Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  233 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Turismul după garduri

03/02/2013 13:27:22 Raluca NECHITI  
Cea mai frumoasă zonă din Călimani – Colibița este la un pas de a deveni stațiune. Situat la intrarea în Munții Călimani, lacul este o oază de liniște pentru toți cei care își petrec aici câteva zile. Pentru a păstra liniștea, cei peste 300 de proprietari de vile și cabane din zonă au îngrădit accesul turiștilor și al locanicilor la lac.

Toate drumurile care duceau până la lac au fost blocate... Ba mai mult, proprietarii și-au extins gardurile până în lac pentru ca nimeni să nu intre în zonă. Conform legii, o porțiune de cinci metri de la luciul de apă este a statului român și acolo ar putea avea acces și turiștii.

Autoritățile locale din Bistrița-Bârgăului, comună de care ține Colibița, dar și administratorii fondului piscicol întâmpină serioase probleme cu proprietarii de cabane situate pe malul lacului care nu permit nimănui accesul la apă. Se plâng pescarii și turiștii care ar vrea să ajungă la apă și autoritățile sunt serios îngrijorate mai ales că în curând, Colibița va deveni stațiune montană balneo-climaterică „cu acte în regulă”.

Cei care ar trebui să rezolve această problemă – Apele Române ridică în umeri, nu vor să dea nicio declarație, însă au promis „că vor analiza situația”.

„Ne dezavantajează extrem de mult acest lucru. Am încercat să facem o colaborare cu Apele Române, să facem un parteneriat public – privat pentru că vrem să dezvoltăm zona Colibița. Cei care au vile și proprietăți în jurul lacului sunt proprietari de drept pe teren, dar de la cota 800 – la 005 terenul este în administrarea Apelor Române. Întrucât și-au îngrădit proprietățile și nu permit accesul la apă, noi nu putem depune proiecte, nu putem intra în zonele de acces. Drumurile de acces la lac au fost împrejmuite aproape în totalitate, deși sunt prinse în domeniul public al comunei. Vă trebui să găsim o soluție și să le deschidem. Trebuie deschis accesul pentru pescari, pentru turism...” , a declarat pentru Bistrițeanul.ro primarul din Bistrița-Bârgăului, Vasile Laba.

Administratorii fondului piscicol din lacul de acumulare, construit în anii 1977-1991 cu scop hidroenergetic, sunt supărați că pescarii nu au acces la apă deși acesta are o suprafață de 270 ha și nu pot astfel să încaseze bani pentru administrarea acestuia.

„Ne afectează și pe noi această situație întrucât Ocolul Silvic administrează fondul piscicol. Am instituit o taxă pentru pescari însă am o sumedenie de reclamații de la aceștia că eu le iau taxă de vizitare a lacului Colibița ori ei nu pot ajunge la lac, drumurile de acces fiind în proporție de 80 la sută blocate de către cetățenii care au cumpărat vile sau terenuri în jurul lacului. Trebuie să luăm măsuri cu voia sau fără voia cetățenilor... Cei care au proprietăți acolo se tem de gălăgie și mizerii, dar pe de altă parte sunt și oamenii care nu au proprietăți acolo și care și ei vor să ajungă la lac să pescuiască, să facă un picnic. Avem un proiect în derulare pentru instalarea unor măsuțe de picnic. Pe această fâșie care înseamnă cota de expropiere 800 până la 805 sunt proprietari cei de la Apele Române. Lacul nu ajunge la cota 800, este undeva mai jos 780 – 790- de metri, depinde de cât este de plin... Și atunci, această porțiune, este publică. Aici cetățenii trebuie să se poată plimba, să stea la pescuit, să iasă la picnic...” , explică Dan Țacăl – șeful Ocolului Silvic Bistrița- Bârgăului.

Lacul a fost construit pe locul vechiului sat care a fost strămutat. Acum sătenii nu mai pot ajunge la lac ca altădată...

„Când locuiam noi aici, unde e lacul, aveam drumuri de acces la apă. Eram proprietari. Acuma suntem niște venetici rămași... Când vrem să ajungem la lac trebuie să cerem aprobare la unele persoane. Turișii trebuie să cotizeze undeva, la cabane să aibă acces la lac...”, ne spune trist un localnic.

Dintre cele cinci drumuri de acces spre lac doar unul mai este funcțional. În plus, un singur proprietar de complex turistic le permite accesul oamenilor la apă fără restricții. Problema este că turiștii care ajung la apă se pot plimba doar pe faleza de 400 de metri amenajată de omul de afaceri, neputând să treacă mai departe și se plimbe și în jurul lacului deoarece ... e îngrădit.

„Nu am îngrădit accesul la lac și nici nu o voi face pentru că vrem ca zona să se dezvolte, să vină turiști. Probabil că va exista un confict între primărie și proprietari pentru că toți privații vor să aibă intimitate în zona de acces la lac și poate că dacă oamenii ar fi un pic mai grijulii și cu mai mult interes pentru ordine, lumea va fi mai deschisă...”, a declarat Vasile Coruțiu, proprietarul unui complex turistic situat pe malul lacului.

Majoritatea celorlalți proprietari de teren sau cabane situate pe malul lacului nu vor însă să le permită accesul turiștilor pe proprietăți și amenință chiar că vor acționa în instanță primăria dacă îi va obliga să își mute gardurile.

Singurii care pot lua măsuri în acest caz sunt deocamdată administratorii lacului – Apele Române, însă aceștia nu vor să ofere nicio explicație pe această temă, refuzând să dea interviuri.

Totuși, au promis că vor analiza situația, vor face un raport și apoi ni-l vor comunica „în termenul legal”. Pentru dezvoltarea acestei zone, autoritățile locale au obținut deja o finanțare de 2,85 milioane de euro, dar dacă nu vor ajunge la o înțelegere cu proprietarii vilelor riscă să piardă toate finanțările.

7777 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro