Colibița, una dintre cele mai atractive locații de vacanță din România, vizitată de turiști din toată țara și din străinătate, se devalorizează pe zi ce trece din cauza serviciilor proaste sau...din lipsa totală a acestora. Din păcate, investitorii și localnicii nu colaborează, ceea ce duce la scăderea interesului turistic.
Mii de turiști vin pe perioada de vară la Colibița, o locație cu peisaje extraordinare, dar și cu proprietăți curative, turiști care vin întotdeauna dispuși să scoată din buzunar sume frumușele pentru a primi serivicii de calitate. Din păcate, de multe ori, oamenii se întorc acasă cu acești bani deoarece nu au pe ce să îi cheltuie. În Colibița, loc în care în fiecare weekend ajung mii de turiști, sunt doar trei restaurante care pot să ofere mâncare doar pentru... câteva sute de oameni. Matematica este simplă: ajung într-o zi câteva mii de turiști, dar pot mânca doar câteva sute.
Pe lângă cele trei restaurante din zonă, mai sunt și aproximativ 400 de edificii care oferă cazare turiștilor, dintre care 35 sunt construite prin fonduri europene. Deși multe dintre aceste pensiuni au în contract statut de agropensiuni, adică trebuie să asigure și o parte din alimentație oamenilor care se cazează acolo, foarte puține îndeplinesc și această condiție. Pe scurt, oamenii vin, plătesc, dar se întâmplă să nu aibă ce să mănânce, restaurantele fiind pline ochi. Resursele umane fiind puține, unii patroni neavând bucătari, se așteaptă ore în șir până când mâncarea este pusă pe masă.
Răzvan Cerceja, director executiv în cadrul organizației ADI „Turism în Bistrița-Năsăud”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro că cea mai mare problemă din zona Colibița este lipsa de colaborare: „Colibița s-a promovat, într-un fel singură, dar într-un mod haotic. Investitorii preferă să își facă promovare individual. Ei încearcă să le facă pe toate, dar prin această metodă clienții nu pot fi satisfăcuți în totalitate. Trebuie să se plieze pe cerințele clientului, iar din lipsa de comunicare și colaborare nu reușesc să facă acest lucru.”
O altă problemă majoră în Colibița este lipsa personalului calificat. Deși pensiunile sunt dotate în întregime cu toate utilitățile conform contractului, nu există oameni calificați care să presteze servicii pe măsură. Bucătarii, ospătarii și alți oameni specializați sunt foarte căutați de patronii de restaurante sau de proprietarii de pensiuni. Un alt minus este drumul foarte rău care îngreunează accesul, însă, aceasta este o problemă în curs de rezolvare prin proiectul „Poarta Transilvaniei”. Mai mult, singura opțiune pentru turiștii care ajung în Colibița și se trezesc că nu au unde să se cazeze sunt pensiunile de pe Valea Bârgăului care pot să preia o parte dintre turiști.
Practic, turiștii care merg la Colibița nu știu ce pot să facă, ce activități pot să desfășoare odată ajunși acolo. Deși cel mai mare avanataj în zonă este aerul deosebit de benefic pentru sănătate, nu există un ghid care să le explice oamenilor aceste lucruri. Peisajele îți taie răsuflarea, însă nimeni nu poate sta o săptămână acolo doar din acest motiv. Colibița este o zonă care poate fi exploatată și din punct de vedere istoric, însă nu are cine să facă acest lucru. Localnicii nu sunt receptivi deloc, iar investitorii nici măcar nu se cunosc între ei, așa că de colaborare în interesul tuturor și pentru satisfacția clienților nici măcar nu poate fi vorba.
Pentru rezolvarea tuturor acestor probleme, care pot să transforme Colibița dintr-o locație de vis într-un loc uitat de lume, este nevoie de implicarea autorităților locale și județene. Deocamdată, Consiliul Județean are în vedere dezvoltarea unor locuri pentru petrecerea timpului liber, cum ar fi locuri de campare, spații pentru picnic, lucruri care lipsesc în acest moment. CJ negociază achiziția unui teren în zona lacului, însă mai mult nu se știe. Colibița nu are în acest moment nici măcar statutul de stațiune, în acte fiind doar un sat, deși aerul de acolo are proprietăți curative și de relaxare, Colibița fiind cu ani în urmă stațiune, alături de cea de la Sîngeorz-Băi, dispărută și ea. Primăria Bistrița Bârgăului face demersuri pentru declararea Colibiței - stațiune de interes local.
Până când localnicii și investitorii din Colibița vor înțelege că zona este una cu un potențial imens și că doar prin colaborare lucrurile vor putea fi exploatate la maxim, atât în favoarea lor, cât și în favoarea clientului, turiștii vor fi nevoiți să meargă la Colibița cu pachețelul cu mâncare pentru a nu face foamea din cauză că restaurantele sunt arhipline și pentru că nici nu prea au de unde să își cumpere alimente, cu atât mai puțin masă asigurată la pensiunile unde se cazează.
Sursă foto: Asociația de Promovare a Turismului „Turist în Bistrița-Năsăud"