Prefectul Ovidiu Frenț i-a cerut astăzi directorului DSP BN să explice diferența de raportare privind Clostridium Difficile dintre instituția pe care o conduce și Spitalul Județean. Senină și încrezătoare în știința sa, Andrițoiu a explicat că „nu e nicio diferență”, iar mai departe, cu maxim tupeu, asigură că... sunt lucruri diferite.
Raportările de la Spitalul Judeţean şi DSP BN privind infecţiile intraspitaliceşti se bat cap în cap. Totuşi, directorul DSP BN, Anca Andriţoiu, spune că nu e nicio diferenţă, ci că, de fapt, ar fi lucruri diferite, asta chiar dacă cifrele arată cu totul altceva.
Bistriţeanul.ro prezenta în urmă cu câteva zile un raport (nou) al Direcţiei de Sănătate Publică în ceea ce priveşte infecţiile intraspitaliceşti. Dacă în primă fază DSP susţinea că au fost doar cinci infecţii intraspitaliceşti, ulterior au răspuns unei cereri adresată de redacția Bistrițeanul.ro că ar fi fost 78 de diagnosticări cu Clostridium Difficile, toate raportate în secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean.
Săptămâna trecută, surpriză, după ce redacția a cerut tot în baza Legii 544/2001 statistica Spitalului Județean privind infecțiile cu Clostridium Difficile. Negru pe alb, în răspunsul Spitalului Județean scrie că au avut 279 de suspiciuni și 85 de confirmări. Citește mai multe aici: GRAV: I-am prins cu MINCIUNA! DSP şi Spitalul Judeţean se încurcă în cifre! De la 0 la 279, într-o săptămână
Dezbaterea iscată pe acest subiect în spațiul public, l-a determinat pe prefectul județului, Ovidiu Frenț, să ceară lămuriri privind aceste raportări, directoarei DSP BN, dr. Anca Andrițoiu, și i-a cerut lămuriri astăzi, la şedinţa de Colegiu Prefectural.
Răspunsul dat de directorul DSP BN este şocant, ţinând cont de faptul că aceasta susţine că de fapt nu ar fi diferenţe, ci că ar fi vorba despre două lucruri total diferite.
„Trebuie lămurite toate acestea pentru că de fapt nu e o diferenţă. Cele două cifre se referă la aspecte diferite. Trebuie să facem diferenţă între suspiciune de infecţie, pe care o au medicii curanţi şi pe care spitalul are datoria să o verifice, în sensul că o confirmă sau o infirmă. Un alt aspect scurt: testele pozitive sau analizele pozitive, aceasta a fost cifra spitalului, s-a referit la analize pozitive în timp ce cifra noastră se referă la cazuri de boală. În acelaşi caz de boală e posibil să se facă mai mult de un test care să iasă pozitiv şi atunci sigur că există această diferenţă”, a declarat astăzi Anca Andriţoiu. Nu pierdem timpul să-i explicăm directoarei DSP că există o diferență, dar n-am vrea să rămână nelămurită, nici ea, nici prefectul. Așadar, reamintim că DSP are în scripte 78 de enterocolite cu Clostridium Difficile în 2015, iar Spitalul Județean anunță 279 de suspiciuni și 85 de confirmări. În spital, în 2015! Noi NU am cerut spitalului număr de analize (!) confirmate. Am cerut infecții cu Clostridium Difficile înregistrate în spital. Adică, fix ceea ce am cerut DSP-ului. Despre numărul suspiciunilor, au spus-o singuri: în 279 de cazuri au avut această suspiciune. Iar analizele au confirmat-o în 85.
Este trist că în fața prefectului, Andrițoiu nu a explicat și ce măsuri a luat ca să prevină aceste îmbolnăviri. Dincolo de raportare, mai grav este că nu s-au luat măsuri și astfel s-a permis îmbolnăvirea unui număr mare de persoane prin nerespectarea procedurilor impuse de Ministerul Sănătății în astfel de cazuri. Și dincolo de cifre sunt vieți și zile de sănătate pierdute poate de zeci de bistrițeni din ignoranța autorităților.
Anca Andriţoiu susţine că fiecare caz raportat este însoţit de fişă şi că a fost trimisă de instituţia pe care o conduce mai departe la centrul regional de la Cluj şi la Ministerul Sănătăţii.
Grav este însă că potrivit informaţiilor de la Spitalul Judeţean şi Direcţia de Sănătate Publică, în judeţul Bistriţa-Năsăud nu a fost nicio infecţie nosocomială cu Clostridium, dar nici nu au fost trimise probe la Institutul Cantacuzino pentru confirmare.