Săptămâna trecută, taman în Vinerea Mare, mai mulţi tineri pesediști „înarmați” cu plase încărcate doldora cu de-ale gurii, au luat cu asalt străzile sparte ale orașului Sîngeorz-Băi, făcând slalom printre gropile interminabile. Asta chiar dacă legea nu pemite în campania electorală astfel de gesturi „umanitare”, însă în precampanie, da!
Pentru că nu trebuie decât să fii șmecher și să găseşti un „truc” bun, legat de vreun eveniment. În acest caz, Paștele ortodox! Însă, miroase de la o poştă a… „mituire” morală (!): adică îţi dau, da' ţine cont! Pe 5 iunie să pui ştampila unde trebuie!
Darurile cu de-ale gurii, pe post de ajutoare, frumos aranjate în pungi de plastic, dar fără înscrisuri cu PSD cum era odată, au ajuns la destinațiile vizate. În fruntea tinerilor care îl susțin pe deputatul Daniel Suciu s-a aflat liderul TSD din Sîngeorz-Băi, Ionuț Jarda, proaspăt „recrutat” din rândurile liberalilor lui Traian Ogâgău, contracandidatul local.
Se știe foarte bine că anul acesta, atât la alegerile locale ce bat la poartă cât și la cele parlamentare din toamnă, candidații la funcțiile de primar, respectiv parlamentar, NU mai au voie să arunce cu bani în cele 30 de zile de campanie electorală. Promovarea electorală este permisă doar prin afișe electorale de cel mult 30x50 de cm, broșuri, flyere, publicitate online, în presa scrisă, la radio sau tv. Cine folosește alte mijloace, cum ar fi găleți, pungi cu alimente, geci, șepci sau căciuli riscă închisoarea pentru dare de mită! Însă desigur, toate acestea sunt reglementări doar pentru campania electorală, adică fix cele 30 de zile premergătoare alegerilor.
Și uite așa s-a născut precampania, adică acea perioadă optimă pentru a nu respecta legea electorală ad litteram. Pentru că dacă în campanie nu prea mai ai voie cu mare lucru, cu câteva zile înainte de START, aliații candidaților, pot împărți fără nici un fel de probleme, daruri pe post de ajutoare umanitare, sociale sau cum s-or mai numi ele, de Paști, Rusalii și ce alte sărbători mai pică la calendar. Pentru că e precampanie și nu se pune! Deci, las’ mă că merge și-așa… Asta deși, prin noile restricții impuse de lege ar trebui să avem și în România campanii electorale mai curate...
Depinde însă de fiecare dintre noi cum percepem astfel de situații în 2016, iar dacă e cumva trecut de precampanie, nu ne costă nimic să sesizăm orice abatere de la lege a celor care vor să ne cumpere votul. Ca să nu mai punem la socoteală faptul că este posibil să ne coste foarte scump votul condiționat de astfel de gesturi!
Iulia STUPINEAN