Pentru asigurarea circulaţiei pietonale în condiţii de siguranţă pe timpul iernii, societatea de salubritate URBANA acționează în această perioadă conform unui contract încheiat cu primăria pentru deszăpezirea, prevenirea şi combaterea poleiului în municipiul Bistrița.
În perioada sezonului rece, activitatea de curățare și transport al zăpezii de pe trotuarele din municipiul Bistrița, precum și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau îngheț revine societății de salubritate URBANA S.A. în baza unui contract încheiat cu autoritatea locală. Acțiunile de curățare se desfășoară ziua sau noaptea, în funcție de necesitate, cu scopul de a menține în stare practicabilă trotuarele din oraș. Astfel, angajații societății URBANA trebuie să asigure curățatul manual al zăpezii, încărcatul zăpezii, combaterea poleiului și curățarea gurilor de scurgere.
Curățatul manual al zăpezii constă în strângerea zăpezii în grămezi, la distanțe de 10 -15 m în zone unde nu se stânjenește circulația pietonală și nu sunt afectate utilitățile domeniului public. Acesta se efectuează pe o suprafață totală de 150.027 mp, ceea ce reprezintă trotuarele (inclusiv pasajele) de pe 140 de străzi principale din Bistrița ( VEZI FOTO). Curățarea manuală a gheții se execută prin spargere sau tăiere, cu dispozitive speciale, fără a deteriora suprafața trotuarelor.
Încărcatul și transportul zăpezii se fac cu autovehicule adecvate, până la asigurarea condițiilor optime de circulație pietonală. Locurile de depozitare a zăpezii sunt amenajate astfel încât să nu permită infiltrarea apei rezultate din topire în sol, suprafaţa depozitului să fie suficient de mare pentru a permite depozitarea întregii cantităţi de zăpadă provenite din aria de deservire aferentă, iar dimensionarea să se realizeze pentru 50% din cantitatea medie multianuală de zăpadă comunicată de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru municipiul Bistriţa. Se interzice depozitarea zăpezii pe trotuare, în intersecţii sau pe terenuri virane. Încărcarea, transportul, descărcarea şi depozitarea zăpezii şi a gheţii trebuie să se realizeze în maximum 12 ore de la terminarea activităţii de deszăpezire.
De asemenea, operatorul de salubritate URBANA trebuie să ia și măsurile pentru prevenirea şi combaterea poleiului şi înzăpezirii străzilor din municipiul Bistrița, pe toată perioada iernii şi de apărare a lor împotriva degradării acestora, în perioada de dezgheţ. Combaterea poleiului se face cu amestec de sare și nisip, precum și cu emulsie de sare.