Alteța Sa Regală Principesa Maria a României s-a întâlnit la Palatul Elisabeta pentru prima oară cu profesorii care au participat la toate edițiile și au contribuit la succesul programului Patrula de Reciclare de-a lungul primilor 5 ani de la lansarea acestuia. Printre profesorii felicitaţi se numără şi trei dascăli din Bistriţa!
Din octombrie 2015, programul național de educație de mediu Patrula de Reciclare se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Maria care s-a întâlnit joi la Palatul Elisabeta cu o parte dintre profesorii veterani ai programului Patrula de Reciclare.
Printre aceştia se numără şi profesorii bistriţeni Teodora Popescu (de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr.1), Alincuța Preda (Colegiul Național „Andrei Mureșanu”) şi Tatiana Turculeț, de la Liceul Tehnologic de Servicii din Bistrița.
Dacă primele dintre profesoare au fost prezente personal la Palatul Elisabeta fiind onorate de Principesa Maria cu trofee – profesoara Tatiana Turculeţ nu a putut ajunge la ceremonie, primind aceeași distincție, în absență.
Prima ediție a programului a fost lansată în anul 2011, în Bistrița-Năsăud, Călărași, Hunedoara, Prahova, Teleorman, Timiș și Tulcea. 14 dintre dascălii care s-au înscris atunci, la prima ediție, au revenit în program, an după an, alături de echipele școlilor lor, pentru a promova colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice în comunitățile lor.
„Profesorii coordonatori «veterani» sunt cei cu experiența tuturor edițiilor, cei care au făcut adevărate «vedete» din școlile și din echipele lor, care au câștigat mai multe premii și au devenit lideri în comunitățile lor. Fiindu-ne alături încă de la început, au format, deja, o «promoție» de tineri responsabili și încrezători în puterea lor de a schimba ceva în bine...”, a spus Andreea Idriceanu, managerul de comunicare al Asociației RoRec.
Alteța Sa Regală Principesa Maria a apreciat că „Patrula de Reciclare a crescut la fel de frumos precum copiii care o formează. Programul dovedește că tinerii și educația pot schimba România în bine. Românii au devenit mai atenți față de mediul înconjurător și datorită lor. Tot ceea ce facem pentru natură facem pentru noi înșine”.
Alteța Sa Regală a înmânat trofee profesorilor invitați, a discutat cu aceștia despre cum privesc tinerii ideea voluntariatului și ce planuri au pentru ediția care tocmai a început. Atât profesorii coordonatori cu vechime în program cât și cei care participă pentru prima oară vor încerca, împreună cu elevii lor și cu sprijinul comunităților lor, să ajute la reciclarea a peste 1.000.000 kg de deșeuri electrice în România, până pe 31 august 2017.
Foto: Daniel Angelescu