Muzeul Grăniceresc din Năsăud a găzduit zilele trecute, grație directorului Lucian Vaida, o întâlnire cu actorul Daniel Făt – despre puterea vindecătoare a teatrului, condiţia artistului în lumea contemporană sau aptitudinile care se dezvoltă prin intermediul teatrului…
Evenimentul a fost organizat de Clubul Copiilor din Năsăud, la iniţiativa profesoarei cercului de teatru, Maria Gonda şi, desigur, în asentimentul d-nei director Dorina Buia.
Actorul Daniel Făt a răspuns unor serii de întrebări precum de ce este bine să mergem la teatru, care e condiţia artistului în lumea contemporană sau ce aptitudini dezvoltă teatrul și a vorbit despre transpunerea în rol, empatia care te ajută să-ţi gestionezi relaţiile şi puterea vindecătoare a teatrului.
A fost o întâlnire interactivă care a durat aproximativ trei ore şi în care elevii s-au implicat cu bucurie, urmată de diverse cântece cu participarea publicului vizând efectul de play-back.
La întâlnire au participat elevi ai claselor a IX-a de la Colegiul Naţional „George Coşbuc", diriginți prof. Ioan Haitonic, prof. Floarea Vaida, alături de elevi din clasele a IX-a și a X-a de la Colegiul Economic Năsăud, diriginţi prof. Valeria Filipaş, prof. Alina Salvan, prof. Camelia Buhai, precum și psiholog Alexandra Grumezea, prof. Floarea Vaida, bibliotecar Camelia Gal.
Întâlnirea s-a încheiat în acorduri de chitară, zâmbete, reflecţii şi aprecieri entuziaste din partea elevilor.
Bogdan Gonda
Clubul Copiilor Năsăud
Născut la 19 iunie 1974, Daniel este mândru de rădăcinile sale maramureşene până la lună şi înapoi. A crescut şi s-a format în Baia Mare, a absolvit Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş, secţia Actorie, promoţia 2000, a debutat la Teatrul Dramatic Baia Mare, în 1992, în 1996 a devenit actor mânuitor de păpuşi la teatrul de profil din Baia Mare, iar din 2003 până in 2007 a fost colaborator al Teatrului Masca din Bucureşti şi din 2003 este membru al Companiei „Passe-Partout Dan Puric“, ca să dăm doar câteva repere artistice.
Poate cel mai iubit dintre aceste repere este one man show-ul „Eftin, da’ bun” , realizat după „O scrisoare pierdută“ de I. L. Caragiale, spectacol în care Daniel interpretează toate cele nouă personaje, într-o concepţie regizorală şi muzicală ce-i aparţin. Daniel Făt este de asemenea omul-orchestră cu har divin, pentru că el cântă la mai multe instrumente – după cum îl descria Loreta Popa în jurnalspiritual.eu.