Inaugurat astăzi Centrul German din Bistrița, situat în clădirea Casei Argintarului, a găzduit deja primele acțiuni și evenimente, noul Centru German fiind gândit să adăpostească o serie de activități și evenimente.
Printre acțiunile ce se vor organiza în noul imobil se numără Ziua Centrului German, evenimente prilejuite de Târgul de Paști al Sașilor, de Ziua Europei, de Serbările Bistriței Medievale, de Ziua Unității Germane, de Ziua Holocaustului, de Ziua Națională a Austriei, de Ziua României dar și de Crăciun și de sărbătorile de iarnă.
Astăzi, la inaugurarea Centrului German din Bistrița a avut loc și înmânarea titlurilor de cetățeni de onoare a județului Bistrița-Năsăud lui Georg Lecca, Heinrich Joseph Schatmann și Liviu Maior.
Totodată a avut loc lansarea cărții lui Vasile Dâncu și o conferință pe tema contribuției sașilor transilvăneni la dezvoltarea economică socială și culturală a județului, urmată de un vernisaj al expoziției Norbert Thomae. După cuvântul de bun venit al președintelui consiliului județean, Emil Radu Moldovan și al Prefectului de Bistrița-Năsăud, Ioan Țintean a vut invitată la microfon și Judith Urban consulul Germaniei la Sibiu care a apreciat noua clădire și istora vechiului burg săsesc.
Apoi, cei prezenți, au asistat la înmânarea titlurilor de cetățeni de onoare ai județului Bistrița-Năsăud celor trei personalități.
Cei trei nu au reușit să fie prezenți la finele lunii de decembrie, la Bistrița, când a avut loc la hotel Metropolis, evenimentul de înmânare a titlurilor celorlalți trei cetățeni de onoare ai județului.
Surpriza a fost pentru cei prezenți astăzi la eveniment că toți trei, Georg Lecca, Heinrich Joseph Schatmann și Liviu Maior au... origini germane. Dacă Heinrich Joseph Schatmann este un neamț "autentic” atât Georg Lecca cât și Liviu Maior se trag din familii de sași.
Cei trei și au primit astăzi titlurile de cetățeni de onoare ai județului, alături de câte-o statuetă, reproducere după o sculptură celebră a lui Grigore Bradea.