Traseul centurii de sud a municipiului va fi mutat, in zona localitatii Livezile, cu 100 de metri mai aproape de teritoriul Bistritei. Primarul Ovidiu Cretu spune ca astfel centura va trece doar pe domeniul ce apartine de oras si se va putea da avizul de constructie fara a mai fi nevoie si de avizul din partea Consiliului Judetean.
Primarul Ovidiu Cretu a mentionat astazi, in cadrul unei conferinte de presa, ca intentioneaza sa mute impreuna cu proiectanul, in zona localitatii Livezile, trecerea centurii de sud a orasului cu 100 metri inspre teritoriul municipiului. Acest lucru ar insemna ca centura va trece doat pe domeniul ce apartine de Bistrita si astfel nu va mai fi nevoie de aviz si din partea Consiliului Judetean pentru construirea centurii.
Daca s-ar ramane la proiectul initial, prin care centura de sud ar trece prin localitatea Livezile atunci ar fi nevoie de aviz din partea Consiliului Judetean. Pana acum Consiliul Judetean desi a emis un aviz favorabil si l-a retras. Pentru a evita pierderea banilor si pentru a putea obtine avizele cat mai repede primarul Bistritei, Compania Nationala de Autostrazi si Drunuri Nationale din Romania a propus primarului Ovidiu Cretu ca centura sa fie construita cu 100 de metri mai in stanga si numai pe raza municipalitatii.
“Am avut sesizari si plangeri chiar de la inceput cu privire la constructia centurii de sud a orasului. La ora actuala nu s-a luat decizia de emiterea certificatului de urbanism. Daca lucrurile vor trena in aceasta luna, atunci luna viitoare vom analiza cu CNADR posibilitatea de a muta traseul centurii, din zona comunei Livezile, cu 100 de metri spre teritoriul municipiului Bistrita si atunci vom emite noi certificatul de urbanism. Asta daca nu se va face nimic in aceasta luna... Eu consider ca realizarea centurii este un obiectiv important nu numai pentru municipiu ci si pentru judet” a declarat primarul Ovidiu Cretu.
Conform proiectului Primariei Bistrita, Centura de Sud ar porni din Viisoara in zona Gropii Sarata, ar tranversa apa inspre Valea Budacului (zona Zavoaie), s-ar continua prin padurea Codrisor, pe cursul raului Bistrita, Valea Ghinzii, tranverseaza Dealul Cocos si s-ar uni cu DN 17, in zona Unirea.
Valoarea totala a proiectului este de apoximativ 70 de milioane de euro.