Bistrienii cumpara produse alimentare la preturi chiar si duble fata de alte judete. Carnea si branzeturile se vand mult mai scump decat in judete precum Gorj, Bacau sau in capitala.
Datele de pe site-ul Ministerului Agriculturii arata ca in Bistrita- Nasaud unele produse se vand cu preturi mult peste cele din alte judete.
Spre exemplu, carnea de porc in pietele sau magazinele din Bistrita- Nasaud se vinde cu preturi cuprinse intre 15 si 18 lei kilogramul, pe cand acelasi produs, in Gorj, se poate cumpara cu preturi cuprinse intre 6,8 lei si 7,2 lei, iar bacauanii pot cumpara un kilogram de carne de porc cu maxim 8,5 lei.
Carnea de pui este si ea la fel de scumpa. Bistritenii pot cumpara un kilogram de pulpe de pui inferioare cu preturi cuprinse intre 12 si 14 lei kilogramul. La polul opus se afla judetul Cluj unde un kilogram de pulpe de pui se cumpara la preturi cuprinse intre 5,95 si 6,4 lei. Nici in Mehedinti puiul nu este mai scump, acelasi produs ca in Bistrita- Nasaud gasindu-se in piete si magazine la pret de maxim 6 lei.
La capitolul branzeturi, bistritenii ii intrec pe cei din Suceava, Teleorman sau Satu Mare. Daca acolo un kilogram de telemea proaspata poate fi cumparata cu maxim 10 lei, bistriteii sunt nevoiti sa scoata din buzunar intre 14 si 16 pentru acelasi produs.
Si fasolea cumparata de bistriteni este mult mai scumpa decat cea cumparata de cei din Brasov, Calarasi sau Suceava, care dau maxim 6 lei pe un kilogram de fasole boabe. In Bistrita-Nasaud in schimb, acest produs se vinde si cu 12 lei kilogramul.
Cand e vorba de cartofi, bistritenii sunt printre fruntasi la preturi. Ei platesc si 3 lei pentru un kilogram de cartofi, pe cand in Brasov sau Galati se plateste intre 0,8 si 1,5 pentru acelasi produs.
Salariile mici, cheltuielile mari, taxe si impozite multe, preturile “umflate” le fac greu traiul bistritenilor care reusesc cu greu sa isi imparta banii pentru a le ajunge in fiecare luna sa isi asigure toate cele necesare.