Tulburătoarele versuri ale Luceafărului au prins viață astă seară în admirabila interpretare a tenorului Adrian Mărginean și a sopranei Adelina Diaconu de la Teatrul muzical „Nae Leonard” din Galați, pe muzica – atât de melancolică și suavă – compusă de năsăudeanul Nicolae Bretan.
„A fost un cântăreț remarcabil, compozitor, regizor, director al Operei Române din Cluj – o personalitate foarte complexă și activă a scenei românești care s-a născut la Năsăud” a remarcat Gavril Țărmure, în deschiderea spectacolului de operă „Luceafărul”, descriindu-l pe Nicolae Bretan, autorul operei.
Fiica lui Nicolae Bretan care trăiește la New York și are aproape 100 de ani, a comandat și plătit un bust al lui Nicolae Bretan, dezvelit în 2011, la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” – a mai precizat managerul Centrului Județean de Cultură, Gavril Țărmure care a citit publicului și textul lui Petru Creția despre „ultimul chip” al lui Eminescu: „Orice pământ întors în pământ e un amestec de oase şi de vise, de biată carne abolită cu marile-i râvne cu tot, de ceva care a fost cu ceva ce nu mai poate fi... Între ce a fost Eminescu şi veacul lui de glorie şi de ţărână stă ultimul lui chip, masca lui funerară, chipul acela emaciat, coborât de pe o cruce nevăzută, flămând şi însetat, maculat şi totodată izbăvit de suferinţa unei soarte... Poate nici nu ne-ar accepta iubirea. Şi poate totuşi da, dacă ar şti că nu l-am trădat, că nu ne-am înfrăţit cu vrăjmaşii neamului său şi al nostru, că am păstrat ceva din neîndurarea lui inocentă, din care lui nădejdea a început să-i lipsească an după an, luptă după luptă. Cine n-a ştiut, în acest ceas, să sărute în gând, plângând, fruntea măştii lui funerare a lipsit de la sărbătoarea veacului său”.
Spectacolul de operă pe a fost oferit de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, în colaborare cu Trustul "Mihai Eminescu" şi Fundaţia „Societatea de concerte”, fiind interpretată în primă audiţie absolută la Bistriţa.
Spectacolul a fost susținut de tenorul Adrian Mărginean (în rolurile Luceafărul, Pajul și Cătălin) și soprana Adelina Diaconu (fata de împărat, Cătălina) de la Teatrul muzical „Nae Leonard” din Galați cărora li s-a alăturat Octavian Tudose (bass, Arhanghelul Mihail).
În spectacol a fost ascultat recitând, într-o înregistrare, versurile Eminescu și regretatul Emil Pinghiriac, cel care a semnat concepția regizorală a spectacolului, în timp ce coloana sonoră a fost completată de pianista Ghizela Tulvan.