Primarul Traian Ogâgău a fost prezent astăzi la o conferință de presă organizată de PNL la sediul din Bistrița. Acesta spune că nu există niciun motiv întemeiat pentru organizarea referendumului și, mai mult, nu sunt nici bani pentru așa ceva.
Primarul orașului Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău, a vorbit astăzi în fața jurnaliștilor despre referendumul care ar putea fi organizat în Sîngeorz-Băi pentru demisia sa. Susținut de colegii Diana Morar și Ioan Turc, Traian Ogâgău spune că nu există niciun motiv legal și întemeiat care să stea la baza demiterii sale.
„Am ținut neapărat să fiu prezent la această conferință pentru a-mi spune ofurile în ceea ce privește decizia comisiei pentru organizarea referendumului. Vreau să vă spun din capul locului că, împreună cu avocații, am contestat și decizia prefectului de a constitui această comisie. Vom contesta și deciziile comisiei pentru că sunt total în afara legii. Fac un apel domnului prefect sau tuturor celor care au competență pe această speță, îi rog public să îmi dea un singur motiv ca eu să pot demara acest referendum și nu mai este nevoie să plătim din banii contribuabililor din Sîngeorz-Băi pentru că o să îmi dau demisia singur. Un singur motiv îi rog frumos să îmi dea, nu cele scrise acolo. Sau și cele de acolo, dar să îmi dovedească că sunt adevărate cele spuse”, spune Traian Ogâgău.
De asemenea, primarul orașului-stațiune susține că semnăturile nu au fost verificate în amănunt: „Părerea mea, mai mult de jumătate dintre semnături sunt false. Au aruncat mingea în curtea mea, să aloc bani pentru organizarea referendumului. Este absurd. (...) Să aloce ei bani și facem referendumul mâine. Neîndeplinirea sarcinilor primarului - ce anume? Nu înțeleg. Că nu le mai dau voie să extragă balast de unde vor ei? (...) Repet: un singur motiv și îmi dau demisia, un singur lucru pe care l-am făcut în detrimentul cetățenilor din Sîngeorz-Băi. Nu două, unul”.
În ceea ce privește suma care ar trebui alocată pentru organizarea acestui referendum, primarul Traian Ogâgău spune că nu a făcut un calcul, dar că nu sunt oricum bani pentru așa ceva.
Colega sa de partid, avocatul Diana Morar, a explicat în cadrul conferinței de azi ce prevede legea în astfel de cazuri: „Promisiunile electorale nu pot în niciun caz constitui un obiect al unui referendum pe legislația din România. Promisiunile electorale se decontează prin vot la următoarele ture de alegeri. Ceea ce îmi este mie foarte neclar, referitor la instrucțiunile care s-au emis de către AEP, o să vedeți că se solicită obiectul referendumului. Acesta stă la baza întrebării care va apărea pe buletinele de vot în cazul în care se va organiza acest referendum - care este motivul pentru care se dorește efectiv demiterea primarului. Motivul, obiectul referendumului, se încadrează strict în normele legale aplicabile în speță, acestea sunt prevăzute în mod expres de către lege și nu sunt obiectul unor interpretări de nicio natură pe care le poate da oricine. Pentru aceasta a fost mandatat prefectul - pentru a efectua niște demersuri legale care să ducă la ideea că există temei legal pentru organizarea referendumului. Prefectul a preferat să frunzărească într-un birou această cerere de referendum și să nu coreleze această cerere cu justificările pe care le-ar fi putut afla sau dovezile pe care le cerem și pe această cale în a fi expuse în spațiul public. Prefectul nu a plecat în teritoriu, nu s-a dus în Sîngeorz-Băi. Nu era obligat, însă e vorba despre o chestiune delicată care implică bani publici”.
Primarul Traian Ogâgău spune că nu îi este frică de acest referendum, însă nu sunt resurse pentru organizarea acestuia și, din punctul său de vedere, nu există niciun singur motiv care să stea la baza declanșării acestuia.