Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  44 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Tragic: satele din Bistriţa-Năsăud se mitocănizează încet dar sigur

23/08/2012 08:50:10 Ioana BRADEA  
24 de fotografi din ţară şi din străinătate bat în lung şi-n lat judeţul, în aceste zile, pentru a surprinde cele mai spectaculoase şi frumoase ipostaze. “Este din ce în ce mai tragic” conchide Francisc Mraz, coordonatorul Taberei internaţionale de fotografie adăugând că “satele româneşti se globalizează şi se mitocănizează văzând cu ochii...”

Tabăra internaţională de fotografie pusă la cale de Gavril Ţărmure şi Societatea de Concerte din Bistriţa a făcut posibilă întâlnirea a 24 de fotografi din România, Serbia, Bosnia, Macedonia şi Franţa.

Dacă în anii trecuţi întâlneam spaţii ample şi mici cristale ale arhitecturii rurale împăcate cu spaţiul şi timpul în care trăim – acum am ajuns să dăm nas în nas cu termopanele, să asistăm în mod tragic la fenomentul acesta de globalizare şi mitocănizare...” mărturiseşte coordonatorul Francisc Mraz.

Ieri seară fotografii s-au întors de pe teren aproape de miezul nopţii şi, ca în fiecare seară, au proiectat şi discutat fotografiile până aproape de ora trei dimineaţa. “Discutăm pe parcurs fiecare fotografie pentru a menţine nivelul artistic foarte ridicat al taberei” ne asigură Francisc Mraz.

Lumea nu prea învaţă din experienţa altora. Fiecare om trebuie să treacă prin propria ruşine, propria experienţă ca să priceapă în final ceva. Din câteva zeci de fotografii realizate în decursul unei zile, dacă rămân 4 foarte bune – mă declar mulţumit” mai spune Francisc Mraz care admite că au fost şi tabere de fotografie în care nu i-a reuşit nici măcar o singură fotografie.

Atunci am fost nevoiţi să renunţăm la ideea de a organiza o expoziţie finală... De regulă, se adună cam 300 de fotografii în urma celor zece zile petrecute cu aparatul de fotografiat în mână. În expoziţia finală se califică aproximativ 50...

AnaMaria Marinescu, unul din fotografii bucureşteni invitaţi în tabără, a mărturisit că a impresionat-o mult deschiderea şi generozitatea oamenilor: “Sunt experienţe fabuloase, sunt poveşti uluitoare pe care oamenii acestor locuri ţi le povestesc chiar dacă nu te-au văzut niciodată până acum... Mi s-a întâmplat să uit de aparatul de fotografiat, să uit să mai şi fotografiez, tot ascultându-i... Am mai fost prin diverse locuri în ţară, dar nicăieri n-am întâlnit aşa ceva...” afirmă AnaMaria Marinescu.

Dragoş Dumitrescu, sosit şi el din Bucureşti, s-a declarat impresionat de deschiderea şi izolarea spaţiilor, de singurătatea care oferă impresia de fragilitate şi protecţie care trebuie surprinsă, oricât de dificil ar fi, în fotografii.

Până acum, participanţii la tabără s-au împărţit în echipe şi au cutreierat Valea Bârgăului, Spermezeul, Târlişua, Monariu, Posmuş, Parva, Rebra, Zagra şi satele din preajma Colibiţei.

Fotografiile rezultate în urma acestor drumeţii vor putea fi admirate într-o expoziţie finală, în zilele viitoare.

Proiectul este cofinanţat de Primăria Bistriţa şi Fondul Cultural Naţional.

3447 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro