Istoricul clujean care a debutat cu o excepţională carte despre rezistenţa anticomunistă din Munţii Apuseni, va fi prezent marţi, la Bistriţa, pentru a-şi prezenta publicului cartea publicată la sfârşitul anului trecut de Editura Argonaut. Spirit incisiv şi informal, autorul oferă o interpretare inedită a manualelor şcolare din comunism.
Cornel Jurju – autorul volumului Tovarăşi împotriva Coroanei. Ideologie şi propagandă în România comunistă developează universul istoriografic comunist privind monarhia şi stereotipiile comuniste care s-au prelungit şi după 1990 mulţi ani, chiar până în prezent.
„Tovarăşi împotriva Coroanei. Ideologie şi propagandă în România comunistă” este o interpretare inedită şi exhaustivă a manualelor şcolare din perioada comunistă privind casa regală de Hohenzzolern. Autorul a parcurs cu răbdare şi atenţie de librar toate manualele comuniste, de la cele mai împietrite în ideologia comunistă, din perioada bolşevică a lui Mihail Roller, până la cele din perioada „deschiderii şi destinderii” naţionalismului comunist ceauşist şi semnate de Dumitru Almaş, Constantin Daicoviciu sau Ştefan Pascu.
Istoricul Cornel Jurju reuşeşte să facă o ierarhizare a manualelor şi să le destructureze stereotipiile marxist-leniniste privind monarhia în România – scrie Ionuţ Ţene în napocanews.ro, subliniind că viziunea învăţământului din perioada comunistă nu a fost nuanţată faţă de monarhie niciodată: Carol I a fost „străinul” adus în ţară de forţele capitalului internaţional, în complicitate cu clasele exploatatoare reprezentate de burghezie şi moşierime.
Circa 40 de ani manualele şcolare comuniste au mers pe tema „regelui străin” opus „bunului român”, reprezentat de muncitori şi ţărani exploataţi, un fel de comunişti avant la lettre. Carol al II-lea era prezentat ca şi capul corupţiei marii oligarhii financiare din România în cârdăşie cu cea mondială, iar Garda de Fier o creaţie a claselor exploataoare pentru a zdrobi revolta muncitorilor de la Griviţa.
Cornel Jurju a publicat la sfârşitul cărţii sale şi fragmente de interviuri orale din anii 90, în care se observă clar influenţa acestor manuale şcolare, ca o prelungire nefastă a regimului, în tipologia gândirii schematice a românilor chiar la ani buni de la revoluţie privind rolul şi importanţa monarhiei în istoria României moderne şi contemporane.
Cu această nouă carte scrisă, într-un stil cursiv, antrenant şi eseistic, Cornel Jurju se alătură cu îndrăzneală generaţiei sale de istorici excepţionali ai şcolii istoriografice clujene, care gravitează în jurul Institutului de Istorie Orală. „Tovarăşi împotriva Coroanei. Ideologie şi propagandă în România comunistă” este o carte care poate deveni un bestseller dacă s-ar ocupa o echipă managerială ca să o promoveze şi care prin valoarea sa ştiinţifică şi interpretativă „bate” multe cărţi scrise ca pe „bandă rulantă” de către bucureşteanul Lucian Boia, mai scrie Ionuţ Ţene.
Cartea va fi prezentată la Bistriţa – în prezenţa autorului – marţi, 19 ianuarie, de la ora 17.00, la Librăria Casa Cărţii Nicolae Steinhardt din Piaţa Mihai Eminescu. Vor vorbi despre acest volum Virgil Raţiu şi Tiberiu Podani, evenimentul fiind organizat în parteneriat cu Clubul Monarhiştilor Bistriţeni.
Foto: napocanews.ro