Emoţii mari pentru directorii de şcoală din Bistriţa-Năsăud. În această toamnă ei vor avea de susţinut un examen care se anunţă destul de problematic, pentru a-şi păstra în continuare funcţia de conducere pe care o ocupă. 114 posturi de director sunt scoase la concurs în Bistriţa-Năsăud.
„Ieri au început înscrierile online pentru ocuparea funcţiei de director sau director adjunct în unităţile de învăţământ din Bistriţa-Năsăud. Nu ştim exact dacă s-a înscris cineva în prima zi, pentru că înscrierile se fac online. Abia la sfârşitul perioadei de înscriere, după data de 2 octombrie, vom şti cine s-a înscris”, a precizat pentru Bistriţeanul.ro Monica Buboly, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, care a anunţat oficial concursul pentru 114 unităţi din învăţământul judeţean.
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru a aprobat prin ordin, metodologia de organizare şi desfăşurare a concursului de director şi director adjunct din această toamnă.
Concursul are o probă scrisă, organizată la nivel naţional, cu subiecte de tip test grilă elaborate de minister şi două probe la nivel judeţean, monitorizate de observatori ai ministerului. Între 13 septembrie şi 2 octombrie are loc depunerea electronică a dosarelor de concurs (potrivit Procedurii de înscriere electronică, disponibilă pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean), urmând ca pe 12 octombrie să se desfăşoare proba scrisă, în cadrul căreia vor fi evaluate şi aptitudinile cognitive, dar şi competenţele manageriale ale candidaţilor, ambele cu o pondere de 50%. Timpul maxim de lucru - 120 de minute.
17 octombrie 2016 - 17 noiembrie - Interviul şi evaluarea CV-ului
18 noiembrie 2016 - Afişarea rezultatelor concursului
21-23 noiembrie 2016 - Depunerea contestaţiilor
24 noiembrie 2016 - 9 decembrie 2016 - Soluţionarea contestaţiior şi afişarea rezultatelor finale
16 decembrie 2016 - Validarea în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar a rezultatelor finale şi transmiterea acestora la minister.
Cele două probe la nivelul comisiilor judeţene, cu monitorizarea observatorilor desemnaţi de minister, vor cuprinde analiza CV-ului - realizată în plenul comisiei de concurs, în prezenţa candidatului, prin acordarea de puncte potrivit criteriilor şi punctajelor prevazute de metodologie şi pe baza documentelor din dosarul de înscriere care dovedesc cele afirmate în CV dar şi un interviu în faţa comisiei de concurs - în care se apreciază scrisoarea de intenţie, calitatea şi susţinerea de către candidaţi a ofertei manageriale şi a unui plan operaţional pentru un an. Pentru această probă, fiecare candidat va avea la dispoziţie maximum 30 de minute.
Toate probele sunt obligatorii şi pentru fiecare probă de concurs punctajul maxim este de 50 de puncte, iar punctajul minim de promovare a probei este de 35 de puncte. Sunt declarati „admisi” candidaţii care au realizat un punctaj de cel puţin 35 de puncte pentru fiecare probă şi din cumularea punctajelor celor trei probe de concurs, un punctaj total de cel puţin 105 puncte.
Candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii: trebuie să facă parte din Corpul naţional de experţi în management educaţional, să aibă cel puţin gradul didactic II sau titlul ştiinţific de doctor în domeniul în care îşi desfăşoară activitatea, să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 4 ani şcolari anteriori anului desfăşurării concursului, lucraţi efectiv la catedră şi nu au avut statutul de „lucrător al Securității” sau „colaborator al Securității”.