Suntem tot mai puțini bistrițeni din cauza numărului scăzut de nașteri și a faptului că tot mai mulți tineri aleg să plece din județ. Astfel școlile își vor regândi strategia educațională pentru a face față nevoilor angajatorilor care au înregistrat o reducere a forței de muncă. Scăderea populației are efect negativ și asupra sistemului educațional
Populația județului Bistrița-Năsăud este în scădere din 2010, când s-a înregistrat cel mai mare număr de locuitori din ultimii 14 ani - 331.365 de persoane. În 2016, populația totală a ajuns la 329.070 de locuitori, cu 2.294 mai puțini ca în 2010.
Faptul că se nasc tot mai puțini copii, la care se adaugă plecarea multor bistrițeni în afara județului sau în străinătate au efecte negative asupra mediului economic, în sensul în care s-a înregistrat o scădere semnificativă a numărului de angajați.
Conform unui raport al Institutului Național de Statistică care vizează numărul de angajați din Bistrița-Năsăud, totalul oamenilor care muncesc a scăzut cu 6.200 din 1995 (66.200 de salariați) până în 2015 când erau înregistrați 60.000 de salariați. Asta înseamnă că sunt tot mai puțini bistrițeni care contribuie la bugetul de pensii, lucru grav având în vedere că tendința este în continuare de scădere.
Pe termen mediu, un număr mai mic de copii afectează sistemul educațional pentru că astfel va fi nevoie de mai puțini educatori și profesori.
Efectele se propagă în lanț, astfel școlile bistrițene vor trebui să se reorienteze în ceea ce privește cursurile pe care le oferă. Faptul că nu găsesc oameni care să muncească i-a făcut pe agenții economici din județ să apeleze la dascăli pentru a căuta soluții pe termen lung. În urma discuțiilor, reprezentanții școlilor au convenit că vor ține cont de nevoile pe termen lung ale angajatorilor, care în schimb trebuie să le ofere tinerilor oportunitatea de a învăța practic meseriile pentru care se pregătesc în școală.
Sursa foto: Arhivă