Deoarece pretul de achizitie al laptelui de catre firmele colectoare este foarte mic comparativ cu cel la care este vandut in magazine, fermierii bistriteni nu vor sa mai creasca vaci, preferand sa le vanda.
Astazi, la cantina zonala, a avut loc o intalnire a asociatiilor crescatorilor de taurine din judetul nostru, la care au participat circa 150 de persoane.
Cu aceasta ocazie, crescatorii de vaci si-au exprimat nemultumirea legata de faptul ca munca lor nu este rasplatita nici pe departe de cum ar trebui.
“Pretul de achizitie al laptelui de 0,58- 0,75 lei per kilogram, fara nicio compensare, a facut sa descurajeze producatorii, indemnandu-i sa-si vanda vacile. De asemenea, exista zone unde colectorii nu determina corect procentul de grasime, inscriind grasime de 3,2 - 3,4 in loc de 3,6 – 4, cand practic au laptele obtinut de la vacile noastre”, spune un fermier revoltat.
“Vanzarea laptelui trebuie sa se realizeze pe baza unui contract ferm, in care sa se stipuleze, pe langa cantitatea lunara aproximativa ce urmeaza a se livra in decursul unui an si parametrii calitativi fata de care se stabileste un pret mediu, precum si data la care se efectueaza plata”, a explicat omul.
Cum nici statul nu-i sprijina, o parte din fermierii bistriteni spun ca nu le ramane decat sa renunte sa mai creasca vaci pentru lapte.
“Decat asa, sa-si bata joc de noi si sa ne dea nimica toata pe munca pe care o facem, mai bine vindem vacile. Din cinci cate am avut, doua le-am vandut anul acesta”, ne-a declarat un alt crescator.