Ieri seară, când s-au împlinit exact 75 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui pictor român Nicolae Tonitza, Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc” din Bistriţa a fost invadată de copiii Clubului de Pictură din Palatul Copiilor. De altfel, toată săptămâna a fost plină de evenimente la bibliotecă.
“Tonitza, pictorul copiilor” s-a intitulat evenimentul închinat pictorului român care a fost prezentat de profesoara Diana Oancea-Morar de la Palatul Copiilor şi bibliotecarele secţiei de Împrumut copii. Iar după ce au asistat la o scurtă prezentare biografică a pictorului, răsfoit din albumele de artă şi au vizionat un film cu imagini în care Tonitza a surprins chipuri de copii având drept fundal sonor o lectură despre viaţa şi opera pictorului, micii artişti de la Palatul Copiilor s-au pus pe treabă şi au pictat timp de aproape o oră mici semne de carte inspirate din albumele Tonitza…
Pictura lui Tonitza caracterizată, în prima perioadă, drept o pictură academistă purtând pecetea școlii müncheneze, îşi cucereşte între 1930 şi 1935 deplina autonomie artistică, eliberându-se de orice influențe. Grafica, plină de maliție și deseori de dramatism este mărtura participării sale intense la viața epocii. Au rămas celebre în istoria artei româneşti – “ochii lui Tonitza" – ochii copiilor pictaţi de el care ne privesc şi astăzi cu o nostalgică inocență şi o amară melancolie – rămânând inconfundabila pecete a stilului său de o unică poezie în arta plastică românească.
Biblioteca Județeană a găzduit, de altfel, toată săptămâna o mulțime de evenimente dedicate copiilor: miercuri, între orele 10 și 12 la Casa memorială Andrei Mureșanu elevii clasei a VIII-a de la Liceul cu Program Sportiv coordonați de profesoara de istorie Simona Simioancă au participat la Comemorarea lui Horea, Cloşca şi Crişan.
Tot miercuri, în sala de lectură a Bibliotecii Județene a avut loc manifestarea culturală „Dor românesc”, cu ocazia sărbătoririi zilei de Dragobete. Au participat elevii clasei a IX-a de la Liceul „Tudor Jarda”, coordonator profesoara Roxana Kovacs. Elevii au prezentat audiții muzicale, creații lirice proprii, precum și fragmente din marile romane de dragoste ale literaturii române și universale.
Foto Camil Hosu