O "afacere" de 319 miliarde de lei vechi, prin care s-au spalat bani si s-a prejudiciat bugetul de stat cu 64 miliarde de lei, este cazul trimis joi in judecata de procurorii DIICOT din Structura Centrala. Capul afacerii ar fi chiar Titus Iliuta, care a gandit totul impreuna cu alte 11 persoane.
Acuzatii grave pentru omul de afaceri Titus Iliuta din partea procurorilor DIICOT-Structura Centrala. Omul de afaceri bistritean a fost trimis joi in judecata, fiind banuit ca ar fi capul unei retele infractionale care a prejudiciat bugetul de stat cu 64 miliarde de lei vechi, dupa ce au trecut prin facturi fictive peste 319 miliarde de lei vechi, din care 48 de miliarde au fost rulate prin banca, iar apoi scoase in numerar prin explicatii fictive.
Intr-un comunicat de presa dat ieri publicitatii, DIICOT-Structura Centrala anunta ca joi, 29 iulie 2010, procurorii au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor Titus Iliuta, Petru Bruma, Alexandru Razvanta, Catalin Petrache, Mircea Pana, Florian Barbu, Razvan Cosmin Bogdanescu, Adrian Biro, Nicolae Dumitru, Adrian Valentin Dobre, Constantin Bichir si Maria Braileanu, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani.
“In fapt s-a retinut ca, in perioada 2003 – 2009, inculpatul Iliuta Titus, in calitate de actionar si administrator al SC Prisma Prod SA, societate care datora bugetului de stat accize pentru productia si comercializarea de alcool si bauturi alcoolice, respectiv SC Gudmark SRL Bistrita, prin inregistrarea in contabilitatea celor doua societati a unor achizitii de bunuri si prestari de servicii nereale, in suma totala de 319.041.390.607 ROL, a prejudiciat bugetul de stat cu suma totala de 64.230.715.235 ROL.
Pentru atingerea finalitatii urmarite, inculpatul Titus Iliuta a initiat constituirea unei asocieri in scopul savarsirii de infractiuni, prin cooptarea inculpatilor Petru Bruma (administrator al S.C. Brum Com S.R.L. si S.C. Dan Dinescu Info S.R.L. Bucuresti), Alexandru Razvanta (administrator al S.C. Electrostandard S.R.L. Bistrita), Catalin Petrache (administrator al S.C. Dabo Group S.R.L. Brasov), Mircea Pana (administrator al S.C. Beatrice Campus S.R.L. Orastie), Florian Barbu (administrator al S.C. Top Promotion S.R.L. Petrosani), Razvan Cosmin Bogdanescu (administratorul S.C. Mecano Construct S.R.L. Brasov), Adrian Biro (administrator al S.C. Build Trust S.R.L. Brasov), Nicolae Dumitru (arestat preventiv), Adrian Valentin Dobre (arestat preventiv), Constantin Bichir si Maria Braileanu (constituiti intr-un grup infractional organizat ce actiona pe raza municipiului Bucuresti si care controlau un numar de 24 societati comerciale de tip „fantoma”, printre care: S.C. Total House S.R.L. Bucuresti, S.C. Perfect Trust Construct S.R.L., S.C. Beta Construct Trade S.R.L., respectiv S.C. Alfa Cons Rezidential S.R.L.).”, se arata in comunicatul DIICOT. Procurorii spun ca in perioada 2003 - 2009, membrii gruparii au eliberat, in numele si pe seama societatilor de tip “fantoma” pe care le controlau, un numar total de 275 documente fiscale ce faceau in fals dovada comercializarii de bunuri si prestarii de servicii, in valoare totala de 319, 041 miliarde lei vechi.
In acelasi comunicat DIICOT scrie ca << sub acoperirea platilor efectuate in contul asa-ziselor bunuri facturate si prestatii executate de catre firmele controlate de catre ceilalti membri ai asocierii infractionale, inculpatul Titus Iliuta a delapidat din gestiunea celor doua societati comitente si inclus in circuite de spalare de bani, suma totala de 308.088.901.207 ROL, din care 48.802.040.000 ROL au fost virate prin banca si ridicate mai apoi in numerar cu explicatii fictive, iar 259.286.861.207 ROL au fost evidentiate, pe baza chitantelor fiscale eliberate in fals in numele si pe seama societatilor „furnizoare”, in creditul contului „asociati conturi curente” ce avea a fi ulterior debitat de catre inculpat si ridicate in numerar cu titlu fictiv de „restituire imprumut asociat”>>. In timpul urmaririi penale s-a instituit sechestru asigurator asupra tuturor bunurilor mobile si imobile ale tuturor inculpatilor, masura fiind pusa deja in executare de prin organele proprii de executare ale ANAF.
In comunicatul DIICOT – Structura Centrala se mai arata ca “urmarirea penala in cauza a fost efectuata cu sprijinul lucratorilor de politie din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita - Nasaud”. Cazul va fi judecat de Tribunalul Bucuresti, judecatorii urmand sa decida gradul de vinovatie al fiecarui acuzat.