Reprezentații sistemului educațional s-au întâlnit astăzi cu agenților economici din județ pentru a discuta problema din ce în ce mai accentuată a lipsei de forță de muncă calificată. S-au discutat lipsele sistemului educațional și propunerile ambelor tabere de a rezolva problema.
Lipsa forței de muncă calificate i-a făcut pe reprezentanții agenților economici din județ să apeleze la directorii liceelor profesionale pentru a găsi soluții pe termen lung la această problemă care se accentuează de la an la an.
Una dintre cauzele lipsei de tineri pregătiți de muncă, conform celor din Camera de Comerț și Industrie, este dorința părinților de a-și vedea copii în funcții de birou, drept urmare numărul scăzut al elevilor înscriși în școli vocaționale. Secretarul General al Camerei de Comerț și Industrie a propus în acest sens ca elevii să fie evaluați în clasele gimnaziale.
„Am avut proiecte în care am lucrat cu tineri șomeri care veneau cu părinții și care ne spuneau să le găsim loc de muncă într-un birou, iar când îi întrebam ce îl califică pe tânăr pentru munca de birou ne spuneau că nu îi califică nimic, dar va învăța. Nu se poate așa. Tineri trebuie să învețe în școală. Aici trebuie să facem un pas înainte și să fie introdusă o evaluare a copilului cel puțin în clasa a șasea și să vedem dacă acest copil este de liceu sau este de școală profesională, iar în perioadă până la clasa a opta copilul împreună cu familia să poată să își creeze strategia de viitor,” spus Monica Mureșan, secretar general CCI BN.
„Școala trebuie să creeze o sinergie prin eforturile pe care le face fiecare astfel încât împreună să găsim cele mai bune soluții pentru anii ce urmează”, a adăugat Monica Mureșan.
Agenții economici mai spun că tinerii care ies de pe băncile școlii nu sunt pregătiți în funcție de nevoile pieței pentru că oferta educațională a școlilor nu este conformă cu situația actuală din câmpul muncii. Tot ei propun ca școlile să își ghideze cursurile în funcție de necesitățile din viitor.
„Pe partea de auto, pe noi nu ne ajută faptul că se pregătesc mecanici auto dacă nu se pregătesc și mecanici de utilaje. Tinerii termină școala și au pretenția ca noi să îi angajăm ca și calificați, dar nu se poate asta. Multe dintre meseriile despre care noi vorbim acum s-ar putea să nu mai fie peste cinci ani și să nu mai fie nevoie de calificările pentru care elevii sunt pregătire în acest moment”, a spus reprezentanta companiei Leoni, prezentă la întâlnirea de ieri.
Pe de altă parte, școlile vor lua o serie de măsuri pentru a încuraja înscrierea elevilor în școlile vocaționale.
„Inspectoratul Școlar Județean, în parteneriat cu Camera de Comerț, care întâlnește interesul tuturor angajatorilor din județ, ne va spune care este comanda mediului de afaceri, iar noi în funcție de asta vom oferta în funcție de necesar, în sensul că vom stabili câte clase liceale sunt încurajând creșterea claselor de profesională, în condițiile în care momentan părinții cer licee. În materie de licee vom fi extrem de zgârciți și încercăm să ajustăm acest culoar al claselor de liceu și să dezvoltăm școlile profesionale. Apoi, în categoria profesionalelor, în funcție de necesarul agenților economici, facem o regulă de trei simplă și stabilim numărul și specificul claselor”, a spus inspectorul școlar general Camelia Tabără, în cadrul întâlnirii de ieri.