Tinerii bistrițeni nu se consideră motivați pentru a face ceva în viață, iar o mare parte dintre ei cred că activitățile educative alternative, precum workshop-uri, ateliere de lucru și training-uri pun bazele dezvoltării lor, în timp ce numai 41% au încredere în sistemul educațional.
Un studiu al Asociației Proactiv Bistrița în colaborare cu Creative Ideas of Youth People to Society și aplicat elevilor de liceu din mediul urban cât și din mediul rural arată că 99% dintre respondenți consideră că tinerii joacă un rol important în dezvoltarea societății.
Printre cele mai importante aspecte pentru elevii din Bistrița se află gândirea asupra carierei pentru 31% și participarea la cât mai multe acțiuni de voluntariat pentru 27% dintre ei. Numai 21% găsesc important să investească timp în educație, iar 14% cred că ar trebui să profite de prezent și să își trăiască viața.
În ceea ce privește motivul pentru care tinerii nu reușesc în viață, 40% dau vina fie pe problemele din familie sau cercul de prieteni, iar 5% dintre aceștia consideră că situația bună de acasă e o piedică, în timp ce 26% găsesc programa școlară responsabilă pentru eșecul adolescenților.
Întrebați cum consideră că se pot dezvolta pe plan personal, 73% dintre tineri spun că implicarea în workshop-uri, ateliere de lucru, training-uri și focus grupuri este o metodă, 58% văd beneficii în implicarea în acțiuni de voluntariat, iar 53% consideră că investițiile în educație le pot aduce beneficii pe plan personal, în timp ce numai 29% dintre tinerii bistrițeni cred că s-ar putea dezvolta pe plan personal dacă s-ar implica în proiecte civice.
O mare parte dintre tineri, 75%, se bazează pe familie pentru a se dezvolta în planul personal, urmat de societate (43%), școală (41%) și prieteni (36%). La nivel profesional, 59% dintre tineri cred în forțele proprii în vederea alegerii unui loc de muncă, 18% cred că programele ONG-urilor de tineret sunt un ghid bun, în timp ce numai 12% văd educația oferită de școală ca un punct de plecare în vederea alegerii unui job.
Același studiu mai arată că 65% dintre tineri cred că o campanie de consiliere profesională este foarte importantă pentru ei.
Studiul face parte din proiectul SMART Education și a fost făcut pe tineri de liceu din mediul rural și urban, implicați în acțiunile de voluntariat desfășurate de Creative Ideas of Youth People to Society.