Bistriţenii care vor să devină angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor trebuie să urmeze o şcoală de formare. Pentru a participa la concursul de admitere din unitaţile de invăţământ din MAI trebuie să se prezinte la sediile instituţiilor pentru a-şi depune dosarele.
Cei care vor să se face pompieri trebuie să se înscrie la sediul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud. Vor fi scoase la concurs 85 de posturi, dintre care 35 sunt la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” - Bucureşti, la Facultatea de Pompieri şi încă 50 de locuri sunt la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” - Boldeşti, judeţul Prahova.
„Cererile de participare/înscriere la concursurile de admitere la Facultatea de Pompieri se primesc de către biroul resurse umane până la data de 22 iunie 2012, iar pentru Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu Boldeşti” până la data de 10 august 2012”, se arată într-un comunicat al ISU BN.
Înscrieri se pot face şi la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru cei care vor să devină poliţişti. Au fost scoate la concurs următoarele locuri: „Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”: specializarea ordine şi siguranţă publică (3 ani) - 50 locuri, specializarea drept (4 ani) – 19 locuri, Şcoala de agenţi de poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina – 50 de locuri, Şcoala de agenţi de poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca – 50 de locuri, iar la Academia Tehnică Militară şi la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazu” au fost scoase la concurs 15 locuri”, s-a arătat într-un comunicat remis presei de către reprezentanţii IPJ BN.
Cererile de înscrieri la concursul de admitere în instituţiile de învăţămînt superior se pot depune la serviciul de resurse umane din cadrul IPJ BN până la data de 22 iunie, iar pentru şcolile postliceale până la data de 10 august.
La fel şi la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bistriţa-Năsăud se pot face înscrieri. Conform reprezentanţilor instituţiei, au fost scoase la concurs „45 de locuri la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti - Facultatea de Poliţie - arma Jandarmi, la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu – două locuri, la Academia Forţelor Aeriene ”Henri Coandă” – Braşov – 12 locuri, la Academia Tehnică Militară – Bucureşti – 14 locuri, iar la învăţământul postliceal din Vîlcea şi Suceava au fost scoase la concurs un număr de 106 locuri”.
Examenul se va da din limba şi literatura română (test grilă) şi din o limbă străină (engleză, franceză), tot test grilă. Probele eliminatorii sunt testarea psihologică, examinarea medicală, verificarea aptitudinilor fizice, susţinerea lucrărilor scrise.
Candidaţii pentru învăţământul superior trebuie să se înscrie până în data de 22 iunie, iar cei pentru postiliceală până în 10 august.