Tinerii din zona Parcului Naţional Munţii Rodnei vor avea parte de o excursie cu totul deosebită, timp de 10 zile, în Parcul Natural Eichsfeld-Hainich-Werratal, din Germania. Este vorba de un proiect intitulat “Tineri antreprenori de mediu ai parcurilor naţionale şi naturale din Europa” câştigat recent de Asociaţia Eco Rodna:
Asociaţia Eco Rodna - organizaţie neguvernamentală din judeţul Bistriţa-Năsăud ce militează pentru educaţia ecologică a tinerilor din comunităţile limitrofe Parcului Naţional Munţii Rodnei (Rezervaţie a Biosferei) - a reuşit să obţină finanţarea pentru un nou proiect dedicat schimburilor internaţionale de tineri sub egida Programului ERASMUS+, în cadrul sesiunii de finanţare din 4 octombrie 2016.
Proiectul intitulat “Tineri antreprenori de mediu ai parcurilor naţionale şi naturale din Europa” se va desfăşura în perioada 1 mai – 31 decembrie 2017 în cadrul Programului ERASMUS+, având un buget de 9.700 euro şi va consta în organizarea unui schimb de tineri români din zona Parcului Naţional Munţii Rodnei şi germani din Parcul Natural Eichsfeld-Hainich-Werratal, pe durata a 10 zile.
Scopul schimbului de tineri este acela de a dezvolta competenţe antreprenoriale în rândul tinerilor privind meşteşugurile tradiţionale specifice comunităţilor limitrofe Munţiţilor Rodnei.
Din cele 192 de proiecte depuse spre finanţare la nivel naţional în sesiunea din 4 octombrie 2016, Asociaţia ECO RODNA a reuşit să obţină un punctaj eligibil printre cele 92 de proiecte câştigătoare.
Proiectul este un parteneriat între promotorul „Asociaţia ECO RODNA” şi “Association Freude des Naturpark Eichsfeld-Hainich-Werratal und des Nationalpark Hainich” din Germania, în strânsă cooperare cu Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei şi Administraţia Parcului Natural Eichsfeld-Hainich-Werratal din Germania, fiind rodul cooperării fructuoase din ultimii 10 ani.
Acest partneriat încununează cel de-al 7 succes concretizat între organizaţiile amintite. Sperăm ca prin astfel de iniţiative să contribuim eficient şi durabil la creşterea gradului de informare şi conştientizare al tinerilor privind necesitatea conservării patrimoniului natural şi cultural al judeţelor Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, respectiv al Parcului Naţional Munţii Rodnei (Rezervaţie a Biosferei).
Claudiu Iuşan,
Preşedinte Asociaţia ECO RODNA