Proiectul de reorgnaizare al ANAF presupune comasarea Gărzii Financiare cu Vama, ceea ce înseamnă că o parte dintre angajaţi vor fi disponibilizaţi. Pentru cei care vor să rămână cu un loc de muncă se vor da o serie de teste, în discuţie fiind chiar şi unul cu poligraful.
Fuziunea dintre Garda Financiară şi Vamă va da naştere unei noi instituţii, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală. Cei care vor un post în cadrul acesteia, vor fi obligaţi să treacă o serie de examene.
Potrivit proiectului de lege, mai întâi candidaţii vor fi supuşi unor teste psihologice şi de integritate, după care ar trebui să treacă peste o examinare cu „detectorul de minciuni” care e eliminatorie.
Se pare totuşi că testarea cu poligraful nu mai este luată în calcul, gurile rele spunând că Ministerul de Finanţe s-ar teme de valul de procese care ar urma după aceste testări întrucât testarea nu este sută la sută sigură.
Potrivit proiectului, la 1 septembrie, Garda Financiară, Vama şi Direcţia de Integritate din ANAF vor fuziona într-o structură antifraudă mai puternică, care va putea demara şi anchete penale. Tot până la 1 septembrie se va definitiva şi schema personalului, iar noua direcţie antifraudă va trece din subordinea ANAF în subordinea directă a prim-ministrului şi va lucra în coordonare directă cu DIICOT. Chiar dacă nu mai sunt decât două zile până la 1 septembrie, la Bistriţa nu se ştiu prea multe despre noua schemă de personal.
„Nu am primit decât pe parte de sindicat câteva informaţii despre aceaste lucruri. Nu ştim nimic concret dar din câte se preconizează testarea va avea loc în a doua jumătate a lunii septembrie. Din câte ştiu eu vor fi patru etape de evaluare: prima va fi o selecţie a dosarelor, urmată de un test scris, mai apoi interviul, iar ultima va fi testarea psihologică şi cea de integritate. La Garda Financiară Bistriţa-Năsăud lucrează în acest moment 19 persoane, dintre care 14 comisari activi. Nu ştim câţi vor pleca pentru că deocamdată nu avem nicio informaţie despre numărul de posturi care vor fi la Direcţia Generală Antifraudă Fiscală. Cât despre testul cu poligraf, eu ştiu că era doar pentru şefii de instituţie şi că a fost eliminat din proiectul de lege”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro directorul general al Gărzii Financiare, Marius Ilieşiu.