Prima ediţie a Şcolii de vară (organizată în cadrul Conferinţelor de Vară din Telciu) vine cu adevărate provocări pentru participanţi: 10 cursuri timp de 4 zile, în română și engleză, susținute de profesori universitari din România și străinătate, spectacole de teatru şi proiecţii extraordinare. Termen limită de înscriere - 1 august!
În ultimii patru ani comuna Telciu a găzduit Conferințele de vară de la Telciu, eveniment care anul acesta, prin cea de-a 5-a ediție, marchează trecerea la o altă etapă.
Începînd din acest an cele 2 zile de conferințe care vor avea loc la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” (26 august) și în sala de ședințe a Primăriei Telciu (27 august), vor fi prefațate de prima ediție a Școlii de vară de la Telciu, care începe în 21 august.
Tema celor două evenimente surori este comună - „Ruralitate - Modernitate - (De)Colonialitate” - și reprezintă nu numai o alegere tematică în perfect consens cu locația aleasă, ci și abordarea unor problematici extrem de relevante pentru Europa Răsăriteană și nu numai.
Pe de altă parte, acest dublu eveniment reprezintă și inaugurarea recent înființatului „Centru pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale”, un centru de cercetare interdisciplinară independent, cu rezidență rurală și care reunește cercetători din România și străinătate preocupați de o largă paletă de subiecte și probleme subsecvente modernității și ruralității.
Şcoala de Vară din Telciu înseamnă 10 cursuri timp de 4 zile, în limbile română și engleză, susținute de universitari din România și străinătate: Madina Tlostanova (Suedia), Manuela Boatcă (Germania), Margaret Jade Sit Tsui (China), Vintilă Mihăilescu (România), Călin Goina (România), Ovidiu Țichindeleanu (România), Ion Matei Costinescu (România), Emanuel Copilaș (România) și David Schwartz (România).
Pentru că unul dintre obiectivele asumate de către echipa de organizare și instituțiile partenere este încercarea de implicare a comunității locale în cît mai multe activități, cursul „De la Stânga la Dreapta: Politica pe înțelesul tuturor”, susținut de profesorul Emanuel Copilaș de la Universitatea de Vest din Timișoara este adresat, în primul rând, localnicilor interesați de o scurtă introducere în ideologiile politice. Desigur, accesul la celelalte cursuri și la dezbaterile aferente este permis oricui este preocupat de tematicile vizate sau are minime curiozități în acest sens.
Pe de altă parte, sunt organizate o serie de activități extracurriculare prin care ne propunem să aducem la un loc cursanții înscriși la școala de vară și localnicii interesați (precum și cei din localitățile învecinate) și să creăm premisele unor discuții și dezbateri fructuoase.
O primă activitate, care reprezintă și inaugurarea acestui eveniment, este şi spectacolul de teatru „Sub Pămînt. Valea Jiului în tranziție” regizat de David Schwartz, care va avea loc în după amiaza zilei de 21 august. Această activitate va fi completată în zilele următoare de un curs despre rolul teatrului politic în context periferic, susținut de același regizor.
Trei din cele patru zile de cursuri se vor încheia prin proiecții de filme documentare și artistice realizate cu sprijinul lui Tudor Baciu, artizanul proiectului Cinemobilul. La Telciu vor putea fi urmărite filmele „Aferim” (2015, regia Radu Jude), „Aici, adică acolo…” (2012, regia Laura Căpățână Juller) și „Crulic – drumul spre dincolo” (2011, regia Anca Damian). (Trebuie menționat că organizatorii au obținut drepturile de proiectare gratuită a acestor filme, prin bunăvoința și înțelegerea regizorilor Radu Jude, Laura Căpățână Juller și Anca Damian, precum și a producătorilor Ada Solomon și Alexandru Solomon). La proiecţia filmului documentar „Aici, adică acolo…” va asista și regizoarea documentarului și va participa la o discuție cu publicul pe marginea filmului.
O altă activitate extracurriculară este lansarea cărții „Sectanții. Mică trilogie a marginalilor” de Vasile Ernu, urmată de o discuție a autorului cu publicul.
O altă activitate esențială a acestui proiect este atelierul de teatru coordonat de Claudiu Lorand Maxim și Leta Popescu de la asociația culturală Reciproca din Cluj. Atelierul este organizat în parteneriat cu Liceul Tehnologic Telciu și este adresat elevilor din localitate.
Seara zilei de joi va marca, printr-o cină festivă, încheierea primei ediții a Școlii de vară și debutul celei de-a V-a ediții a Conferințelor de vară de la Telciu. Programul conferinţelor poate fi consultat chiar AICI.
Înscrierile la Şcoala de Vară de la Telciu se pot face online, până pe 1 august, completând ACEST formular.
Cei dornici să participe la aceste evenimente se pot caza la pensiunile de pe raza localității sau pot să-și instaleze cortul în locațiile speciale care vor fi pregătite, pentru a avea acces la WC-uri și dușuri. Organizatorii recomandă să-i contactaţi din timp, dacă doriţi să participaţi, pentru a nu îngreuna muncile organizatorice.