Tot mai mulţi angajatori se plâng că tinerii nu sunt interesaţi să înveţe o meserie. Elevii de la Liceul Tehnologic din Telciu, unde sunt două domenii de bază: mecanica şi fabricarea produselor din lemn, ar vrea să înveţe meserie, însă atelierele de care dispune şcoala nu sunt dotate corespunzător, așa că se caută sponsori.
Liceul Tehnologic din Telciu a fost înfiinţat în anul 2000, având atunci denumirea de Grup Şcolar, iar de anul trecut a primit denumirea de Liceu Tehnologic, unitate şcolară la care învaţă în prezent peste 1.100 de elevi.
„Avem 218 elevi de liceu care învaţă la zi şi se pregătesc în specializările-calificările profesionale: tehnicieni mecatronişti, tehnicieni mecanici pentru întreţinere şi reparaţii şi tehnicieni în prelucrarea lemnului. Avem elevi din Telciu, Salva, Romuli, Coşbuc şi Bichigiu”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro directorul Liceului Tehnologic Telciu, Vasile Puica.
Din păcate, atelierele şcolii nu sunt dotate cu utilajele, sculele, dispozitivele şi verificatoarele necesare pentru instruirea practică.
„Avem ateliere bine întreţinute, au încălzire şi sunt spaţioase dar, din păcate, utilajele şi SDV-urile (scule, dispozitive şi verificatoare) sunt puţine şi foarte vechi, cam toată aparatura cu care lucrăm este foarte veche”, mai spune directorul Vasile Puica.
Conducerea şcolii îşi doreşte foarte mult ca elevii care învaţă la Liceul Tehnologic Telciu să fie cât mai bine pregătiţi şi să ştie cât mai bine tot ceea de trebuie să facă în domeniile pe care şi le-au ales. Pentru asta ar avea nevoie de dotări tennologice noi, cu care elevii să poată să îşi desfăşoare stagiile de instruire practică (săptămânale şi comasate). De asemenea, bine-venite sunt şi ofertele din partea agenţilor economici dispuşi să îi primească pe elevi la practică în unităţile lor. Pentru anul şcolar 2013 - 2014 există semnate contracte de parteneriat cu agenţii economici.
„Dacă am primi donaţii sau orice sprijin, orice fel de utilaje, SDV-uri noi, ar fi extrem de bine-venite, ne-ar ajuta foarte mult atât pe noi ca şi unitate şcolară, cât şi pe elevi. Noi vrem să îi învăţăm pe elevi tot ceea ce trebui şi aparatele noi ne-ar fi de mare folos”, a mai precizat directorul Liceului Tehnologic Telciu.