Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  138 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



TEATRU: Toamna culturala 2011 - final de "hronic"

05/12/2011 15:26:40 Mircea I. BATRANU  
24-30 noiembrie, adica ultima saptamana autumnala la Bistrita. Ce frumoasa incheiere! 7 zile pline de spectacole de valoare, de intilniri cu oameni de cultura, de vernisaje, de convorbiri deschise, cu replici colocviale.

Iata ce ne-a oferit Centrul cultural municipal «George Cosbuc» prin Festivalul national de teatru profesionist «Liviu Rebreanu» - editia a VII-a.

Am sa fac abstractie de cronologie si de detalierea minutioasa a fiecarui eveniment. A facut-o foarte bine si la timp presa tiparita. E mai interesant si mai justificat daca se inverseaza unghiul de perspectiva. De aceea cred ca ordinea corecta ar fi urmatoarea:

Publicul

Numeros si avizat. Decent, curat, ingrijit imbract. Bucuros de reintalnirea cu universul de dincolo de luminile rampei. Momentele de dinaintea spectacolului. Lume multa in foaier, zgomot, discutii de grup si totusi, de nicaieri, nicio stridenta. Se vizioneaza caricaturile si lucrarile lui Costel Patrascanu, sau Nicu Petrache, Sorin Postolache sau Lucian Dobarta, machetele de afise. De calitate! Nimanui nu-i auzi, in mod special, glasul. Dupa ridicarea cortinei in sala se lasa linistea.
Una adevarata. Vorbeste de o atitudine curioasa si interesata de felia de viata ce incepe sa prinda contur pe scena. Nimeni nu mananca nimic. Nici samburi, nici cocolosi, nici chipsuri sau dropsuri.

Nu fosneste niciun ambalaj. Nu se vorbeste la telefon. De ce? Din respect pentru artisti si din dorinta sincera de participare efectiva si afectiva la actul artistic aflat in derulare. Comuniunea in gand si suflet este pe aceeasi lungime de unda in toata sala. Dus-intors, de la actori la spectatori, orizontul de asteptare nu este inselat. Toti cei prezenti sunt constienti ca se afla in templul Thaliei si se comporta ca atare. De la 15 la peste 70 de ani! Nu e vorba de elitism fiindca prietenul meu din dreapta, venit cu sotia, e sofer de o viata, un taximetrist celebru in oras, iar in stanga mea este un pomicultor din Dumitra, si-a adus toata familia la teatru. Educatia daltuita in timp, cu truda, din generatie in generatie, de Batrana Doamna a culturii bistritene - Kulturhaus - Casa noastra de cultura, obisnuita de peste 100 de ani s-o gazduiasca pe Thalia, isi arata roadele. Aceasta este explicatia. Pacat. De doua ori. Ce bine ar fi daca actul de educatie ar trece mai repede si in celelalte sali si la alte genuri de spectacole sau manifestari culturale. Toti am avea numai de castigat. Numarul mare de spectatori, din aceste zile inchinate Thaliei, ma duce cu gandul la o alta tema «nerezolvata». Oare asa sa ramana? Pacat ca nu avem un Teatru al Bistritei. Sunt multi concitadini, o spun cu mandrie, cunoscatori si chiar pasionati ai genului. Municipiul nostru merita mai mult decat intalnirile episodice cu profesionistii scenei. Nu credeti?

Artistii si Invitatii

De la Liviu Manoliu/Iasi/, la Adrian Gazdaru/Bacau/, Daniel Radulescu/Targu Mures/ si Daniela Vladescu/Constanta/, toti au vorbit cu respect si emotie despre publicul bistritean. Stiau sau au aflat ca se vor prezenta in fata unor cunoscatori si iubitori ai teatrului. Nu s-a putut vorbi de «vedete» sau de vreun «cap de afis» ci doar de ACTORI, devotati trup si suflet Thaliei - de la tanara si talentata Anamaria Leuca la consacratii Narcisa Pintea, Florina Gazdaru, Doina Iacob, Mihaela Arsenescu Werner si Daniel Radulescu, Viorel Baltag s.a. De un renume aparte se bucura fireste doamna teatrului romanesc, Melania Ursu. Prezenta-i charismatica nu numai ca nu a estompat jocul celorlalti actori ci i-a determinat parca sa se autodepaseasca. A respectat regula lui Dorel Visan: nu a fost «vedeta» ci un «actor» in adevaratul sens al cuvantului. Am cunoscut-o pe celebra soprana Daniela Vladescu intr-o cu totul alta ipostaza: cea de manager al Teatrului de Opera si Balet „ Oleg Danovski” din Constanta. Era extrem de preocupata si agitata inainte de inceperea spectacolului, «Rapirea din Serai», ca «totul sa iasa bine». «Nu-i pot dezamagi pe bistriteni, stiu cat sunt de pretentiosi» - a tinut sa precizeze. Daca ai parte de profesionalism si daruire nu ai nevoie de vedete. O mentiune aparte merita cei doi artisti, Liviu Manoliu si Adrian Gazdaru, pentru maniera regizorala sui generis in care au montat textele lui Aldo Nicolaj - Fluturi,fluturi... - si Stratis Karras - Paznicii de noapte. Au stiut sa puna in valoare actorii lasandu-le libertatea dezvoltarii propriei expresii non-verbale. In plus, momentele de dincolo de text, ma refer la mimica, la limbajul corpului, la exclamatii, prin sublinieri repetate, bine dozate, au aratat cat de actuale sunt temele prezentate de cele doua piese de teatru.

La capitolul invitati, altii decat cei din lumea teatrului profesionist, trebuie sa-i mentionez pe scriitorii: Ioan Radu Vacarescu, Silviu Guga, Nicolae Baciut, Aurel Pop, Daniel Prigoana si Cornel Udrea - unul dintre cei mai prestigiosi umoristi contemporani si autor al multor piese renumite de teatru radiofonic. Rolul acestora, ca si al caricaturistilor, prezentati mai sus, a fost acela de a potenta anvergura festivalului. Alaturi de scriitorii si artistii bistriteni au contribuit la lansarile de carte ale mai multor edituri din Cluj-Napoca, Mures, Satu Mare, Bistrita si Bucuresti, la prezentarea ultimului numar al revistei «Conexiuni» si la vernisajul expozitiilor din foaierul centrului cultural. De asemenea, tot lor le-a revenit sarcina de a juriza lucrarile literare ale celor 80 de scriitori inscrisi in concursul de literatura al celei de-a VII-a editii a Festivalului national de teatru profesionist «Liviu Rebreanu» din Bistrita. O premiera. E bine de precizat ca, pe langa cei din Romania, au fost si concurenti din Spania, Italia, Grecia si Republica Moldova. De altfel, cu exceptia premiilor pentru sectiunea de teatru scurt si unul de poezie, adjudecate de autori din Vaslui si Bucuresti, celelalte 2 premii - poezie si proza scurta - au fost castigate de scriitori romani din Spania si Republica Moldova.

Imperfectiuni

Au fost, dar nu semnificative. Un festival de o asemenea anvergura/ peste 300 de invitati si in jur de 3000 de spectatori!/ merita o publicitate mai acatarii. S-au pus prea putine afise generale. Nu mai vorbesc de cele ale teatrelor invitate. Nu am vazut niciunul in oras. Nu s-au gasit decat sporadic pliante sau caiete-program ale spectacolelor. Cred ca sonorizarea pe fundal, in special din stanga, mai poate fi imbunatatita cu un microfon ambiental, altfel rostirea in soapta se pierde partial.
                                                                            *
                                                                       *        *
«A fost o editie frumoasa cu spectacole de buna calitate artistica, cu piese de teatru de mare diversitate si actualitate, din repertoriul clasic si contemporan, cu foarte multe evenimente adiacente, importante in plan literar si artistic» - dupa cum opina chiar gazda «intamplarii», DOREL COSMA - «regizorul» principal si al acestui festival, in calitatea sa de director al Centrului cultural municipal «George Cosbuc» din Bistrita. Un om, o viata inchinata culturii. Coordoneaza cu succes un colectiv impresionant de referenti si de multi, foarte multi colaboratori. Sincere felicitari lui si intregului colectiv.
In concluzie, se poate asadar aprecia ca Festivalul national de teatru profesionist «Liviu Rebreanu» de la Bistrita, aflat la a VII-a editie, a fost o manifestare reusita si, dupa cum se vede, necesara. Merita cu prisosinta AAA+ /vezi si fotografiile realizate de Gabriel Mihaese/.

Gong final peste Autumnalia 2011. Inchei acest hronic cu o dubla satisfactie: dincolo de imperfectiunile tehnice semnalate, a fost o toamna bogata in evenimente culturale izbutite care a luat pur si simplu peste picior mult trambitata criza. Asa se explica de ce la toata lumea a dat senzatia ca a fost mult mai prolifica si mai substantiala decat in anii precedenti. De asemenea, trebuie retinut ca bistritenii - desigur fiecare in functie de genul ales - stiu sa participe si sa se bucure de un spectacol bine facut. Un «minus» mai inregistreaza unii spectatori doar...la capitolul «civilizatie»... Ce sa-i faci, nici vinul bun nu se face intr-o saptamana si nici educatia nu se rezolva intr-o singura toamna!
In rest, jos palaria!

6162 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro