“Dacă îşi permite o echipă de fotbal, Bistriţa ar trebui să-şi permită şi un teatru profesionist. E adevărat că o asemenea instituţie nu ar aduce prea mult profit. Dar cultura, ca şi învăţământul, sunt vitale în orice oraş” consideră Ciprian Vultur, actorul bistriţean angajat la Teatrul de Nord Satu Mare.
Ciprian Vultur a absolvit Facultatea de Teatru a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi este angajat, de aproape 11 ani, la Teatrul de Nord Satu Mare. „Dacă nu ai ocazii, le faci tu însuţi” afirmă Ciprian Vultur care a povestit, pentru Bistriţeanul.ro, despre cum se descurcă în calitate de actor, în instituţia în care munceşte: „Iniţial, Teatrul de Nord aparţinea de Consiliul Judeţean. Era distractiv, ne mai deplasam cu trupa de actori prin judeţ pentru a „culturaliza masele” cum spuneau părinţii noştri. Nu prea erau condiţii de teatru prin căminele culturale, nu aveam cum să ne instalăm decorurile, dar oamenii păreau încântaţi de spectacol...”
De curând, însă, teatrul ca şi filarmonica din oraş, a trecut în subordinea Primăriei: „Teatrul funcţionează pe baza unor abonamente la licee. Sunt cam 250 de locuri în sală iar în medie, la un spectacol vin cam 150 de persoane. La premiere vine mai multă lume, ce-i drept iar un spectacol se joacă, de obicei de câte 11, 12 ori.Satu Mare este un oraş de 120.000 de locuitori, dintre care circa 3000 mai şi frecventează teatrul. Este puţin...” recunoaşte Ciprian Vultur, adăugând că dacă în Bistriţa se justifică susţinerea unei echipe de fotbal – ar merita justificată în vreun fel şi susţinerea unui teatru profesionist.
„Bistriţa-Năsăud nu este un judeţ slăbănog, cum sunt cele din Moldova. Atâta timp cât avem un liceu de arte plastice, un liceu de muzică şi două colegii naţionale precum Andrei Mureşanu şi Liviu Rebreanu – ar merita să avem şi un teatru în Bistriţa. Şi dacă ar funcţiona sub forma unei mini-stagiuni sau a 3-4 spectacole pe an... Sunt o mulţime de bistriţeni care au absolvit facultăţi de teatru în toată ţara. sunt convins că mulţi ar veni cu drag să joace pe o scenă bistriţeană...”
Ciprian Vultur nu se poate decide care dintre rolurile jucate de-a lungul anilor a fost mai greu sau mai frumos.
„Unul dintre rolurile provocatoare pentru mine a fost cel din piesa „Frankie e ok, Peggy e şi ea bine şi totul este cum nu se poate mai bine”, un fel de Pulp Fiction, regizat de Ovidiu Caiţa – un spectacol de teatru contemporan care prinde excelent la tineri.”
Actorul bistriţean îşi aminteşte cu drag şi de rolul Ionel din „Ultima haltă în paradis” de Valentin Nicolau, un spectacol în care un bătrân aflat pe patul de moarte îşi sfătuieşte un tânăr coleg cum se cuceresc femeile. Solicitant şi minunat a fost şi spectacolul „Colonia Îngerilor” în care a jucat alături de Radu Botar, rolul Sfântului Mihai sau rolul istoric al lui Carol Quintul din „Soarele apune” de Michel Gelderode.
Ciprian Vultur câştigă lunar aproximativ 1500 de lei din spectacolele pe care le joacă pe scenă dar şi din dublarea unor voci în desenele animate (de pildă, în Bakugan) sau a unor documentare în genul celor de pe Descovery.
Este pasionat de pescuit şi a conceput, pentru posturile locale de televiziune din Satu Mare o emisiune dedicată pescarilor amatori.