Consilierii municipali au stabilit în ședința de astăzi că taxele și impozitele locale percepute bistrițenilor nu vor crește anul următor, știut fiind faptul că pentru acest an o parte dintre impozite și taxe au crescut semnificativ.
Primarul Ovidiu Crețu a lipsit de la dezbaterea proiectelor privind aprobarea taxelor și impozitelor locale și ale municipiului Bistrița, motiv pentru care dezbaterile pe această temă nu s-au lungit ca în cazul unor alte proiecte.
Municipalitatea a propus ca taxele și impozitele să rămână și anul viitor la nivelul anului acesta având în vedere că odată cu apariția noului cod fiscal o parte dintre taxele și impozitele percepute bistrițenilor au crescut considerabil.
„Începând cu luna ianuarie 2016, în baza prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Guvernul a adus modificări substanţiale în materie fiscală locală referitor la modalităţile de calcul al impozitului pe clădiri şi terenuri, respectiv în funcţie de destinaţia acestora. Având în vedere aceste aspecte legislative, a faptului că în anul 2016 au fost aduse modificări substanţiale în materie fiscală locală referitor la modalităţile de calcul al impozitului pe clădiri şi teren, care au produs creşteri ale veniturilor fiscale, precum şi că majoritatea contribuabililor, atât persoane juridice cât şi persoane fizice, se confruntă cu dificultăţi economico-financiare, executivul propune, pentru anul 2017, menţinerea impozitelor şi taxelor locale datorate de persoanele fizice şi juridice la nivelul celor stabilite pentru anul 2016”, se arată în expunerea de motive a proiectelor de hotărâre privind cuantumul taxelor locale aprobate în această seară de consilierii municipali.
Și în anul următor bistrițenii „harnici” la plata datoriilor către bugetul local vor beneficia de acordarea unei bonificații de 10 % pentru plata cu anticipație a impozitelor pe clădiri, pe terenuri și mijloacele de transport, dacă persoanele fizice și juridice achită până la 31 martie dările către stat.
Conform noului cod de procedură fiscală vor fi scutite de la plata impozitului sau a taxelor clădirile care sunt plasate ca monumente istorice de arhitectură sau arheologice, muzeele ori casele memoriale cu excepția încăperilor care sunt folosite pentru activități economice.
De scutire la plata impozitului beneficiază și cei care dețin clădiri sau terenuri utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de către organizații nonguvernamentale și întreprinderi sociale ca furnizor de servicii sociale.
În total la bugetul municipiului există peste 40.000 de contribuabili.