Aproape șase mii de dosare au fost depuse în instanță de către bistrițeni în perioada 2009-2016 pentru a le fi restituți banii plătiți pentru taxa de poluare. VEZI ce trebuie să facă proprietarii de autoturisme pentru a fi despăgubiți:
Curtea Europeană de Justiție a declarat ilegal timbrul de mediu, prin urmare, toți proprietarii care au achitat taxa după 15 martie 2013 își pot cere banii înapoi... în instanță!
Șase mii de bistrițeni nu au mai așteptat decizia Curții Europene de Justiție și au intentat procese prin care solicită banii pentru taxa de poluare înapoi, iar majoritatea au și câștigat. Vestea bună este că proprietarii își vor primi banii integral și nu în tranșe pentru că legea nu specifică acest lucru pentru timbrul de mediu.
În funcție de situația în care se află, proprietarul trebuie să respecte niște pași pentru ca banii să îi poată fi restituiți.
Pentru mașinile înmatriculate după 2013, proprietarii au plătit, obligați fiind de lege, timbrul de mediu. Primul pas pentru a-și recupera banii este să intenteze proces Administrației Finanțelor Publice unde au achitat suma respectivă. În termen de 45 de zile după depunerea sentinței definitive, deținătorii de autoturisme care îndeplinesc aceste condiții își vor primi banii înapoi – integral.
Dacă este vorba despre un dosar în lucru, adică deținătorii de mașini nu au apucat să achite timbrul de mediu, proprietarii au două opțiuni.
Prima variantă este să plătească suma respectivă și să revendice banii ulterior sau pot face demersurile necesare pentru ca, prin lege, statul să fie obligat să accepte dosarul fără o chitanță care să ateste că a fost plătită taxa. Cea mai rapidă metodă este, însă, prima.
A doua soluție pentru conducătorul auto care nu vrea să mai achite taxa de mediu ar fi să dea în judecată statul român ca să obțină numere provizorii de înmatriculare. Problema în acest caz este că numerele provizorii nu pot fi eliberate, potrivit legii, decât pentru 3 luni, iar procesul se poate întinde pe o durată mai mare, 6-7 luni, ceea ce ar însemna că în acea diferență de timp șoferul nu o să își poată folosi mașina.
Dacă proprietarul încă nu a apucat să își înmatriculeze automobilul, soluția cea mai potrivită ar fi să achite timbrul de mediu și să intenteze proces pentru a-i fi returnați banii sau să obțină acea „excepție” - fără chitanță la dosar, adică la fel ca și în situația în care este vorba despre un dosar în lucru.