Oamenii de afaceri din județ cer schimbarea legislației în ceea ce privește indemnizația pe care o primesc tăticii care aleg să stea acasă cu copiii, dar și a celei privind impozitarea orelor sumplimentare pe care le plătesc angajaților.
Peste 400 de tătici din județ se află la această dată în concediu de creștere a copilului, ceea ce îi nemulțumește pe patronii marilor firme din județ care se plâng de lipsa forței de muncă. Numărul tăticilor care intră în concediu pentru îngrijirea copilului crește de la an la an, în luna iunie 2016, de exemplu, numărul tăticilor care stăteau acasă să își crească copiii era de de 325.
Oamenii de afaceri sunt revoltați însă că există foarte multe situații în care tatii își iau concediu pentru creșterea copilului, dar mamele nu sunt angajate și nu lucrează, și astfel îi scot din producție pentru o lungă perioadă de timp și pe tătici.
Oamenii de afaceri și reprezentanții Camerei de Comerț au cerut zilele trecute la întâlnirea cu conducerea Prefecturii să se găsească soluții pentru ca să fie limitate aceste indemnizații la obligativitatea ca mama să lucreze dacă tatăl beneficiază de această indemnizație, dacă nu, să se transfere suma respectivă direct mamei care stă acasă cu copilul, iar tatăl să se întoarcă la muncă.
O a doua problemă pe care oamenii de afaceri au expus-o vizează renunțarea la impozitarea oreleor suplimentare pe care le plătesc angajaților deoarece există situații în care nu mai sunt competitivi pe piață.
Dorin Stoian, managerul companiei Comelf, spune că are discuții cu firmele la care livrează produsele la export că acestea sunt în unele situații mai scumpe decât cele care se produc în Italia și asta din cauza faptului că sunt obligați să plătească impozit și toate dările la stat pentru orele suplimentare pe care le plătesc angajaților.
„Cred că din punct de vedere economic este absolut imoral ca orele suplimentare să fie impozitate dublu. Eu am pretenția ca orele suplimentare să nu fie impozitate și nici încărcată în niciun fel contribuția. Cel care a îndeplinit programul de 160 de ore, va fi plătit dublu, fără impozit, fără contribuții de niciun fel. Ducem o lipsă de forță de muncă, cea pe care o avem o pregătim și apoi pleacă în străinătate. De la noi pleacă și operatori și ingineri către cele mai mari firme din lume. În această situație noi nu putem să ne onorăm contractele cu oamenii pe care îi avem și atunci suntem obligați să apelăm la ore suplimentare. Orele suplimentare sunt dublu plătite, înțelegem că omul trebuie să beneficieze de o plată dublă, dar acele ore suplimentare să fie încărcate dublu cu impozite și cu contribuții la asigurări sociale?! Nouă ne aduce costuri pe care nu le putem suporta. Prețul nostru de piață rămâne același, băgăm în costuri, dublăm o anumită categorie de costuri și ne scoatem de pe piață. Avem deja discuții că produsele noastre sunt mai scumpe decât în Italia, de exemplu. De aici pleacă problema - aceste ore suplimentare, încărcate dublu cu toate costurile, ne scot din limita de rentabilitate sau ne ducem undeva către limita de pierdere și atunci trebuie să renunțăm la contracte”, a spus Dorin Stoian, managerul companiei Comelf, una dintre cele mai mari firme din Bistrița-Năsăud în ședința Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud de zilele trecute.
La discuții a fost prezentă și deputatul Cristina Iurișniți care a promis oamenilor de afaceri că va ține cont de propunerile lor și va iniția o serie de propuneri legislative pentru modificarea legilor.