Piaţa Mică din Bistriţa va intra curând în restaurare, pentru că este cuprinsă în proiectul de regenerare urbană care se va ocupa şi de reabilitarea Casei de Cultură „George Coşbuc”. Municipalitatea şi-a imaginat că în Piaţa Mică se pretează perfect un Târg permanent de carte veche şi artizanat.
Amenajarea unor standuri de carte veche şi antichităţi în Piaţa Mică nu ţine, însă, exclusiv de Primăria Bistriţa. Este uşor de amplasat aşa ceva în zonă, dar adevărata problemă care ar trebui pusă în discuţie este în ce măsură oraşul nostru ar putea susţine aşa ceva.
Ce te faci dacă amenajezi un târg de carte veche în Bistriţa şi ulterior realizezi că bistriţenii nu sunt interesaţi deloc de asemenea obiecte şi că nu există potenţiali cumpărători pentru aşa ceva?
În aceeaşi situaţie se află şi obiectele de artizanat şi ceramică: acestea nu se cumpără aproape deloc în Bistriţa. „Poate pentru că foarte mulţi bistriţeni sunt încă legaţi de tradiţia satului, dacă nu cumva provin chiar de la ţară... Încă nu există în ei dorinţa de a avea un obiect ceramic tradiţional, pentru că ei le au deja acasă. Au o mulţime de blide pe care le pot agăţa pe perete imediat, au şi ulcioare, chiar dacă puţin ciobite...” încearcă Vasile Duda să găsească o explicaţie.
Piaţa Mică face parte din ceea ce specialiştii au numit Axa Artelor, fiind un punct de legătură între Galeria de Arte şi Casa de Cultură „George Coşbuc”.