Procurorii s-au mișcat extrem de repede în cazul tânărului care la finalul anului trecut a bătut un polițist, chiar în curtea spitalului, după ce a fost oprit pe unul dintre bulevardele orașului. Incidentul s-a petrecut chiar în curtea Spitalului de Urgență Bistrița-Năsăud, polițistul alegându-se cu o fractură de piramidă nazală.
Andrei Tihan a fost arestat la finele anului trecut pentru ultraj după ce a lovit în curtea spitalului polițistul de la rutieră care-l oprise. Detalii despre acest incident puteți citi AICI.
Procurorii au finalizat rapid dosarul și l-au trimis pe tânăr în judecată. Între timp, acesta a cerut să fie pus în libertate, însă judecătorii, nici cei de la Judecătoria Bistrița și nici cei de la Tribunalul Bistrița-Năsăud, nu au fost de acord cu solicitarea acestuia: „menţine ca fiind legală şi temeinică măsura arestului preventiv luată faţă de inculpatul - T.E. A.,pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj (…) şi refuz de prelevare de mostre biologice (...) prin încheierea penală nr. 277/JDL/30 decembrie 2015, constatând că temeiurile care au determinat luarea acesteia subzistă”, se arată în sentința judecătorilor.
În ultimii ani, judecătorii bistrițeni au avut de soluționat mai multe dosare care i-au avut drept victime pe polițiști. Fie că au fost înjurați, fie că au fost loviți, sentințele date de judecătorii bistrițeni sunt... neașteptate.
Printr-o sentință pronunțată de judecători anul acesta, Pop Florin Vicențiu, un bărbat acuzat de ultraj asupra unui polițist, a fost condamnat la șapte luni de închisoare, însă pentru că nu a avut alte antecedente penale (deși și-a petrecut o noapte după gratii), bărbatul a primit suspendarea executării pedepsei, însă timp de doi ani și trei luni va fi sub supraveghere.
De asemenea, instanța l-a obligat pe bărbat ca pe perioada de supraveghere să presteze un număr de 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primăriei Municipiului Bistrița sau a Centrului de Reintegrare Socială Osim.
Totodată, bărbatul acuzat de ultraj asupra unui polițist va fi obligat să-i plătească victimei și o sumă de 6.000 de lei cu titlul de daune morale.
Deocamdată sentința nu este una definitivă, judecătorii putând încă să stabilească ca bărbatul să se întoarcă în arest. Dacă va fi menținută, aceasta este cea mai ușoară sentință dată de judecătorii bistrițeni în cazurile de ultraj.
Într-un caz similar, Alexandru Dumitru a fost condamnat, după ce ar fi agresat doi polițiști, la un an și patru luni de închisoare în regim de detenție, iar într-un alt caz, judecătorii au stabilit o pedeapsă de șase ani de închisoare cu executare pentru Mihai Csiki, acuzat și el de ultraj.