Procurorii bistrițeni nu au cerut arestarea lui Gavril Gatini, al doilea suspect reținut în cazul jafului de la Raiffeisen Bank, după ce principalul suspect, Dorin Sima, a fost arestat. Gatini este însă în atenția procurorilor pentru numeroase alte infracțiuni…
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, primprocurorul adjunct Angela Sîngeorzan, a declarat presei că procurorii, în cursul cercetărilor penale în dosarul jafului de la bancă, l-au indentificat și pe suspectul Gatini Gavril, care l-a ajutat pe Sima Dorin Grigore să se sustragă de la urmărirea penală pentru infracțiunea de tâlhărie comisă în 5 iulie. Procurorii spun că în perioada 6 - 10 iulie 2016 cei doi au purtat mai multe discuții telefonice, ocazie cu care inculpatul Sima Dorin Grigore a fost informat de către suspectul Gatini Gavril cu privire la faptul că organele de poliție au aflat că acesta este autorul infracțiunii de tâlhărie și că se efectuează activități specifice pentru a fi depistat. Totodată, suspectul Gatini Gavril l-a avertizat să își arunce telefonul mobil și orice bun care ar incrimina participația sa la tâlhărie, și-a exprimat mirarea că nu a dispărut din țară, deși trecuseră trei zile de la data comiterii faptei. L-a avertizat insistent asupra faptului că a fost recunoscut după imaginile de pe camera de supraveghere din interiorul băncii de către mai multe persoane. Deși în 14 iulie bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, fiind acuzat de favorizarea infractorului, infracțiune pedepsită de la unu la cinci ani, procurorii nu au solicitat instanțelor de judecată arestarea lui Gatini, preferând să îl cerceteze în stare de libertate.
Gatini este recidivist, procurorii spunând că a mai fost condamnat pentru infracțiunea de tăinuire și constituire de grup infracțional, în anul 2014, la un an și 10 luni de închisoare. Bărbatul a fost eliberat din pușcărie în martie 2015, rămânând de efectuat un rest de 271 de zile de închisoare.
Gatini a fost prins de polițiști în 2010 după ce a fost implicat într-o rețea de trafic de țigări.
În 2011 el și ceilalți 11 membri ai grupului infracțional au fost trimiși în judecată, însă nici magistrații Tribunalului Iași, nici cei de la Curtea de Apel Iași nu l-au condamnat cu executare pe Gatini, dosarul ajungând în cele din urmă la Înalta Curte de Casație și Justiție care a stabilit ca Gatini să execute un an și 10 luni de închisoare.
Prinderea lui Gatini în 2010 a rămas celebră, după ce membrii rețelei care aduceau tutun din Basarabia cu barca au fost interceptați de procurori discutând despre politicile de la Cotroceni, în timp ce așteptau apariția contrabandiștilor de țigări.
Conform ziarului Evenimentul, între Florin Zolta și Gavrl Gatini a fost surprinsă o conversație, discuția dintre cei doi despre politicile lui Băsescu de la Cotroceni, completând vocabularul hoților, dat publicității la acea vreme de procurori.
Detalii despre limbajul secret al infractorilor puteți citi AICI.
Problemele legale ale lui Gatini nu se opresc însă aici. El a fost prins de polițiști cu o cantitate de 654 l de alcool, la începutul lunii martie, instanța stabilind confiscarea întregii cantități de alcool găsită asupra acestuia.