Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  88 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Taiatul porcului - o traditie la care satenii nu renunta

18/12/2011 13:12:50 Augusta TINCA  
Chiar daca mai sunt cateva zile pana la Ignat, gospodarii de pe Valea Somesului au inceput deja sa taie porcii pe care i-au crescut tot anul, pentru a avea timp sa pregateasca pe-ndelete bucatele de Craciun. In ziua aleasa, inca din zori, in curtile oamenilor se aud ramatorii guitand.

Odata cu venirea sarbatorilor de iarna, in gospodariile de pe Valea Somesului, se fac pregatiri intense, unul dintre momentele nelipsite fiind taiatul porcului. Fie ca aleg sa il creasca in batatura, timp de un an, fie ca il cumpara cu cateva saptamani inainte de Craciun, oamenii prefera sa-si sacrifice singuri porcii.

In gospodaria familiei Burduhos din Rebrisoara a fost mare forfota, prilejuita de sacrificarea lui Costica, un porc de 160 de kilograme. Gazdele s-au trezit cu noaptea in cap ca sa pregateasca cele necesare. Fiecare a avut un program bine stabilit si sarcini de indeplinit. Unul a avut grija de foc, unul a adus apa, in timp ce femeile s-au ocupat de curatatul usturoiului si pregatitul intestinelor. De dimineata, barbatii au baut o palinca ca sa se incalzesca, iar mai apoi au pregatit patul special pe care au urcat porcul ca sa-l parleasca.

Lui nea Dumitru ii place sa se ocupe singur de porc, stie cum si cat trebuie sa il parleasca. „Flacara este plimbata peste toata suprafata porcului pana ce soricul devine aramiu. Acesta este semnul ca parlitul s-a incheiat si acum urmeaza spalatul, rasul si mai apoi transatul”, a spus barbatul.

Inainte insa de toate, stapanul casei, a crestat cu cutitul semnul crucii in fruntea porcului. Acolo a pus sare, dupa care a rostit cuvintele „in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh, Amin”.

Se spune ca la taierea porcului, nu trebuie sa asiste oameni milosi, pentru ca atunci animalul moare mai greu, iar carnea nu va fi buna. In functie de inima si de splina animalului, gazdele si-au dat seama daca anul viitor va fi unul bun. Daca in inima este mult sange inchegat inseamna ca stapanul porcului va avea noroc la bani, iar daca splina are o parte umflata spre coada, iarna va fi grea spre sfarsitul ei.

Dupa ce a fost parlit, Costica a fost curatat pentru ca soricul sa ii ramana alb si moale, slanina a fost despicata de-a lungul spinarii si a gatului si a fost desfacuta incet ca sa nu se taie din carne. In casa, gospodinele au pregatit toate ingredientele necesare pentru carnat, caltabos si alte preparate.

”Din cap si organe se pregatesc caltabosii si pateul, carnea este curatata de pe slanina si se face carnat, iar jamboanele si slaninile se pun sase saptamani cu sare dupa care se afuma”, a spus una dintre femei.

Intre timp, se prepara si pomana porcului. In ograda, barbatii priceputi s-au pus pe facut carnati. Vasile, baiatul gazdei, crede ca sarea, piperul, boiaua si usturoiul sunt ingredientele care dau gustul carnatilor. Matele in care este introdusa carnea trebuie tinuta cateva minute in apa calda.

"E foarte important ca grosimea carnatului sa fie de 25-35 de milimetri. Asa trebuie sa arate un carnat adevarat de casa", a spus barbatul. Dupa ce au fost gata, carnatii au fost asezati pe un lemn, afara, pentru ca apa adunata in carne sa se poata scurge.

Carnea este mancarea de baza la primavara si la vara cand satenii ies la muncile campului. Din traista de merinde, slanina, branza, painea si ceapa sunt nelipsite asadar preparatele trebuie sa fie pastrate intocmai.
Seara, dupa o munca istovitoare de cateva ore, toata familia s-a asezat la masa unde au servit pomana porcului si cate un pahar de tuica de casa.

Cei mai multi porci vor fi taiati de Ignat, cand, potrivit traditiei, stramosii isi sacrificau animalele si le dadeau ofranda divinitatii solare.

ANSVSA le recomanda celor care detin si cresc porci pentru consum in gospodaria proprie sa efectueze examenul trichineloscopic. Numai in ultima perioada au fost depistate 14 cazuri de trichineloza in localitati precum la Sangeorz-Bai, Maieru, Livezile, Budacu de Jos si Coldau.

 

 



5540 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro