Chiar daca mai sunt cateva zile pana la Ignat, gospodarii de pe Valea Somesului au inceput deja sa taie porcii pe care i-au crescut tot anul, pentru a avea timp sa pregateasca pe-ndelete bucatele de Craciun. In ziua aleasa, inca din zori, in curtile oamenilor se aud ramatorii guitand.
Odata cu venirea sarbatorilor de iarna, in gospodariile de pe Valea Somesului, se fac pregatiri intense, unul dintre momentele nelipsite fiind taiatul porcului. Fie ca aleg sa il creasca in batatura, timp de un an, fie ca il cumpara cu cateva saptamani inainte de Craciun, oamenii prefera sa-si sacrifice singuri porcii.
In gospodaria familiei Burduhos din Rebrisoara a fost mare forfota, prilejuita de sacrificarea lui Costica, un porc de 160 de kilograme. Gazdele s-au trezit cu noaptea in cap ca sa pregateasca cele necesare. Fiecare a avut un program bine stabilit si sarcini de indeplinit. Unul a avut grija de foc, unul a adus apa, in timp ce femeile s-au ocupat de curatatul usturoiului si pregatitul intestinelor. De dimineata, barbatii au baut o palinca ca sa se incalzesca, iar mai apoi au pregatit patul special pe care au urcat porcul ca sa-l parleasca.
Lui nea Dumitru ii place sa se ocupe singur de porc, stie cum si cat trebuie sa il parleasca. „Flacara este plimbata peste toata suprafata porcului pana ce soricul devine aramiu. Acesta este semnul ca parlitul s-a incheiat si acum urmeaza spalatul, rasul si mai apoi transatul”, a spus barbatul.
Inainte insa de toate, stapanul casei, a crestat cu cutitul semnul crucii in fruntea porcului. Acolo a pus sare, dupa care a rostit cuvintele „in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh, Amin”.
Se spune ca la taierea porcului, nu trebuie sa asiste oameni milosi, pentru ca atunci animalul moare mai greu, iar carnea nu va fi buna. In functie de inima si de splina animalului, gazdele si-au dat seama daca anul viitor va fi unul bun. Daca in inima este mult sange inchegat inseamna ca stapanul porcului va avea noroc la bani, iar daca splina are o parte umflata spre coada, iarna va fi grea spre sfarsitul ei.
Dupa ce a fost parlit, Costica a fost curatat pentru ca soricul sa ii ramana alb si moale, slanina a fost despicata de-a lungul spinarii si a gatului si a fost desfacuta incet ca sa nu se taie din carne. In casa, gospodinele au pregatit toate ingredientele necesare pentru carnat, caltabos si alte preparate.
”Din cap si organe se pregatesc caltabosii si pateul, carnea este curatata de pe slanina si se face carnat, iar jamboanele si slaninile se pun sase saptamani cu sare dupa care se afuma”, a spus una dintre femei.
Intre timp, se prepara si pomana porcului. In ograda, barbatii priceputi s-au pus pe facut carnati. Vasile, baiatul gazdei, crede ca sarea, piperul, boiaua si usturoiul sunt ingredientele care dau gustul carnatilor. Matele in care este introdusa carnea trebuie tinuta cateva minute in apa calda.
"E foarte important ca grosimea carnatului sa fie de 25-35 de milimetri. Asa trebuie sa arate un carnat adevarat de casa", a spus barbatul. Dupa ce au fost gata, carnatii au fost asezati pe un lemn, afara, pentru ca apa adunata in carne sa se poata scurge.
Carnea este mancarea de baza la primavara si la vara cand satenii ies la muncile campului. Din traista de merinde, slanina, branza, painea si ceapa sunt nelipsite asadar preparatele trebuie sa fie pastrate intocmai.
Seara, dupa o munca istovitoare de cateva ore, toata familia s-a asezat la masa unde au servit pomana porcului si cate un pahar de tuica de casa.
Cei mai multi porci vor fi taiati de Ignat, cand, potrivit traditiei, stramosii isi sacrificau animalele si le dadeau ofranda divinitatii solare.
ANSVSA le recomanda celor care detin si cresc porci pentru consum in gospodaria proprie sa efectueze examenul trichineloscopic. Numai in ultima perioada au fost depistate 14 cazuri de trichineloza in localitati precum la Sangeorz-Bai, Maieru, Livezile, Budacu de Jos si Coldau.